Sparer 11.000 på å bruke flere banker
Samler du alle banktjenester i én bank betaler du trolig alt for mye.
Norske storbanker avfeier som oftest ekspertenes råd om å være utro mot banken, og shoppe rundt fremfor å være totalkunde i én bank. Men utroskapen vil lønne seg for de fleste.
I de tre eksemplene Aftenposten har sjekket kan man spare 10.000-11.000 kroner i året på å være en utro bankkunde fremfor å samle alle banktjenester hos den dyreste av testens banker. Vi har sjekket et tilfeldig utvalg av de største bankene samt noen profilerte billigbanker.
Bjørnar Eilertsen, rådgiver i Forbrukerrådet, er svært fornøyd med utfallet.
– Testen viser at vi har rett i at det lønner seg å bruke ulike banker. Det er ikke er så trøblete å ha lån et annet sted enn du har brukskonto. Det eneste du trenger er en avtalegiro som fører over penger til lånet. Og det viser seg at det er lønnsomt, sier han.
Han tror fordelsprogrammenes tid snart er over.
Les også:
Fikk rentetilbud midt på natten
Gode betingelser.
– Det viktigste en bank kan gjøre overfor sine kunder er å ha gode betingelser for lån og innskudd. Og å gi kundene en tilnærmet gebyrfri hverdag.
– Bankene argumenterer med at verdien av en kunderådgiver gjør det gunstig å betale noe mer. Er du enig?
– Jeg er ikke sikker på at alle de som er misfornøyde med sine lånebetingelser er så fornøyd med sine kunderådgivere. Det man må huske på er at kunderådgiveren har salg lengst fremme i pannen. Dernest rådgivningen.
– Men det tar tid å skifte og å finne ut hvilken bank som er best?
– Ja, men samtidig viser denne testen at man bør plukke og mikse. Finn den isolert sett beste låne— og innskuddsrenten. Finn den isolert sett beste dagligbanken. Da vet du at du har de beste betingelsene. Det er ikke store jobben.
Den unge sparer 10.000
Er du en ung boligeier med litt sikkerhet og normal lønn kan du med dagens rente- og gebyrnivå, spare 10.000 kroner i året på å spre banktjenestene, fremfor å være kunde i Storebrand.
– Vi registrerer at vi fikk en noe dårligere plassering i denne testen enn vi hadde ønsket. Vi har som mål i ligge i det øvre sjiktet. Denne gangen valgte vi å avvente rentesituasjonen noe, men vil gjøre løpende vurderinger om ny rentenedsettelse, også denne uken. Samtidig er det viktig å nevne at i en lang periode med mye turbulens, valgte vi å holde renten stabil, kommenterer Storebrands informasjonssjef Hanne Gudding.
Oppfordrer til utroskap
For ekteparet på 45 år kommer Skandiabanken dårligst ut. Den ene klare årsaken er bankens høye utlånsrente.
– Med den utlånsrenten vi har i dag er jeg ikke overrasket. Vi er vel den i bankbransjen som klarest oppfordrer folk til å være utro. Vi oppfordrer gjerne til å bruke de beste tilbudene, fremfor å lime seg fast til én bank med alle tjenester. Det legger også et press på oss selv, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken.
Sparebank1 SMN har testens dårligste rente på brukskonto.
– Vi råder våre kunder til å overføre det de ikke trenger til daglig, over på sparekonto. Der lykkes vi med å være blant de aller beste, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank1 SMN.
Les også:
Kunder til gruppesøksmål mot banker
Bankenes bonusfest i finanskrisen
Dårligst
Aftenpostens test viser imidlertid at banken, med 6 prosent sparerente, har testens dårligste tilbud til pensjonistparet med 1 million kroner på bok.
– Er dette godt nok for en bank som prøver å være blant de beste på sparekonto?
– Vårt beste tilbud til denne kundegruppen er innskudd med kun tre måneders binding. Her har vi gjennom hele 2008 ligget på topp 20 i landet. Med flytende rente tilbyr vi samme vilkår på 50000 kroner som for eksempel én million kroner. Ifølge Finansportalen er vi høyt oppe på renterankingen med et innskudd på 50000 kroner, til glede for den store majoriteten av våre kunder, sier Tronstad.
Billigst på nett
Internettbaserte YaBank har testens laveste gebyrer for dagligbankbruk.
– Dette er en bevisst strategi for oss, sier administrerende direktør Svein Lindbak.
– Hvordan er det mulig å ha så mye lavere gebyrer enn andre?
– Det er fordi vi ikke driver med boliglån. Å være best på innskudd og lavest på gebyrer er umulig å kombinere med lave boliglån. Vi låner heller ut til bil, båt og forbruk, som gir bedre marginer enn boliglån. Mer mystisk enn det er det ikke, sier Lindbak.
Gir ikke til alle
Den unge, single 27-åringen ville ikke fått innvilget lån i Sparebank1 SMN.
– Denne kunden ville normalt fått avslag på grunn av stor gjeldsbelastning. Vi kunne gjort unntak dersom kunden hadde et godt og langt kundeforhold, god forventet lønnsutvikling eller annet som veier positivt, sier Tronstad.
Er det verdt de ekstra pengene å ha én bank? Diskutér i kommentarfeltet til høyre.