Seks milliardærer hadde null i inntekt

Landets nest rikeste mann hadde en inntekt på null kroner i fjor. Men Kjell Inge Røkke er ikke alene – seks milliardærer hadde ifølge årets ligningstall ingen inntekt i 2009.

Investor Øystein Stray Spetalen har milliardformue og betaler mange millioner i skatt, men har ingen ligningsinntekt. ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX

Kjell Inge Røkke er med en oppført formue på 8,1 milliarder kroner i ligningstallene som ble lagt fram natt til onsdag, landets nest rikeste person. Likevel hadde han, for tredje året på rad, null kroner i inntekt, melder TV 2.

Aker-eier Røkke skal likevel ikke beskyldes for ikke å bidra til fellesskapet. Utlignet skatt for 2009 utgjorde ifølge listene 89,5 millioner kroner.

Null i inntekt

Andre milliardærer som ikke tjente en eneste krone til beskatning i 2009 er investor Øystein Stray Spetalen som med en formue på 1,9 milliarder kroner er landets 15. rikeste mann, og industrieier Jens Ulltveit-Moe som følger på plassen bak med en formue på 1,7 milliarder kroner.

Også Jens Bernhard Ugland, Morten Sigval Bergesen og Stein Erik Hagen er oppført med formuer over 1 milliard kroner og med inntekt på null kroner.

Samtlige bidro likevel på sitt vis til fellesskapet med skatt i størrelse fra 21,1 millioner kroner (Spetalen) til 11,5 millioner kroner (Hagen).

I tillegg hadde fire milliardærer relativt beskjedne skattbare inntekter i 2009. Fremst av disse er Eirik Hagen Goksør, som hadde en formue på 3,5 milliarder kroner og en inntekt på 148.269 kroner. I skatt ble det 38,6 milliarder kroner for 30-åringen.

Ifølge DN.no hadde Hagen Goksør året før null i formue, noe som avisen mener kvalifiserer til omtale som «årets rakett».

Inntektstoppen

Den 22 år gamle kraftarvingen Johan Diderik Cappelen fra Ulefoss figurerte noen morgentimer som nestemann med en inntekt på 183.309.236 kroner.

Tidlig på formiddagen kom imidlertid Skattedirektoratet med en kraftig korreksjon der de opplyser at Cappelens inntekt egentlig er på langt mer moderate 133.000 kroner.

Ligningstallene forteller ikke at «verdens rikeste nordmann» heter John Fredriksen. Rederen med en formue på rundt 60 milliarder kroner har nemlig for lengst flagget ut til skatteparadiset Kypros.