Norge

- Hørte det buldret kraftig

10.000-20.000 tonn snø dundret forbi husveggen til Anne Grete og Ole Hellan i Sunndal.

Her blir Anne Grete og Ole Hellan evakuert fra huset sitt. I bakgrunn kan du se de enorme snømassene ligge over riksveien. Foto: TOMMY FOSSUM / ADRESSA.NO

  • Kristoffer Furberg
  • Tommy Fossum

Skredet var 150 meter bredt, og gikk i Horrvika ved Oppdøl i Sunndal i 12.30-tiden torsdag ettermiddag. Snømassene tok med seg et uthus, traff en hytte og stoppet kun meter fra fem-seks boliger i et lite boligfelt.

Her satt Anne Grete og Ole Hellan i huset sitt.

— Svære trær brakk som fyrstikker

- Vi så på skiskyting på tv og hørte det buldret kraftig. Jeg gikk inn på badet og så ut vinduet. Da kom Horrvikfonna mot oss, sier Anne Grete Hellan til adressa.no.

Hun forteller at raset kom i to omganger.

— Heldigvis gikk det bra.

Ekteparet og naboene er nå evakuert fra boligen sin etter at geologer og skredeksperter har undersøkt området.

— Det var et dramatisk syn. Svære trær brakk som fyrstikker, sa øyenvitnet Torgeir Brein Gikling til adressa.no bare minutter etter at raset hadde gått.

Les også:

Les også

Hytte tatt av 10.000 tonns skred i Sunndal

Skredet tok med seg et uthus, traff en hytte, og stoppet like ved et boligfelt. FOTO: TOMMY FOSSUM Foto: TOMMY FOSSUM / ADRESSA

Stenger alle veier

Etter et kjemperaset i Horrvika har skredeksperter fra NVE gjort undersøkelser i området. Rasfaren er så ekstrem i hele kommunen at riksvei 70 mot Oppdal, riksvei 62 mot Molde og riksvei 70 mot Kristiansund stenges helt fra i kveld.

Fra før er riksvei 70 Oppdølsstranda stengt på ubestemt tid. Dette betyr at hele Sunndalsøra med 7400 innbyggere blir innesperret.

Veiene blir trolig stengt fra klokken 23.00 i kveld, foruten riksvei 62 som stenges klokken 20.00.

I første omgang blir veiene stengt frem til klokken 07.00 fredag morgen. Det vil da bli vurdert om det er behov for videre stenging.

Det blir satt opp båtforbindelse i beredskap mens veiforbindelsen er stengt.

Kan være hundreårsskred

Sjefgeolog Terje Barge i NVE var torsdag ettermiddag på rasstedet. Han sier til adressa.no at raset er gått som følge av store nedbørsmengder og at tørr snø er blitt våt.

Barge anslår at det er snakk om 10 000 tonn snø. Hans kollega og skredekspert Andrea Tauricano sier det kan være så mye som 20 000 tonn.

— Gamle store trær er meid ned. Dette kan være et hundreårsskred, sier Tauricano.

Skredekspertene forteller at det er svært stor skredfare i Sunndal torsdag ettermiddag. På en skala til fem er skredfaren på fire.

Så lenge den kraftige nedbøren som har preget Sunndal torsdag fortsetter, vil skredfaren være like høy.

Isolert i flere dager

Arne Ulvund, som sitter i beredskapsledelsen i Sunndal kommune, sier til adressa.no at de fikk melding om to ras samtidig klokken 12.30.

Foruten raset i Horrvika er det gått et ras over fylkvesveien i Litldalen. Politi og folk fra beredskapsgruppen er på stedet for å forsikre seg om at ingen er tatt av raset.

Ulvund sier imidlertid at det er få boliger i området, og lite trolig at noen er tatt av raset.

Beboerne ved rasområdet i Horrvika hadde før evakueringen allerede vært isolert i flere dager grunnet stenging av riksvei 70 over Oppdølsstranda.

De har benyttet seg av båt for å komme til og fra husene sine.

Les også

  1. Disse veiene skal rassikres

  2. Hytte tatt av 10.000 tonns skred i Sunndal