Norge

Her tester Northug nye superstaver

Petter Northug testet for første gang helt nye, trekantede staver i mørket på stadion i Val di Fiemme i går kveld. Lørdag debuterer han med dem.

I mørket prøver Petter Northug de nye stavene som racingsjef Bjørnar Myhren kom med. Begge var veldig fornøyde etterpå. Foto: TROND TANDBERG

 • Mette Bugge

«Krigen» for å ha det beste utstyret er i gang, og sammenlagtlederen i Tour de Ski har selv vært med på å utvikle de nye Swix-stavene. Gjennom høsten har Northug vært flink til å komme med tilbakemeldinger, men før gårsdagens test var det ikke gitt at han skulle ta dem i bruk på de to siste, avgjørende etappene i Touren. Trønderen hadde OL i Vancouver i tankene, og skulle egentlig bare se om de fungerte slik han håpet på.

Men etter noen runder på stadion, der konkurrentene forlengst hadde gitt seg for dagen, og der 24-åringen gikk i mørket i løypa, kom han fornøyd tilbake. I skinnet fra lyskasterne inne på stadion kunne han fortelle at han ville benytte stavene allerede i dag, på 20 km klassisk.

Gir fordeler

– Stavene er lette, og de pendler veldig bra. De bidrar til en flott kraftoverføring, sier løperen som har vunnet tre etapper hittil, og kommet på pallen tilsammen fem, ganger.

Han har vært Swix-mann i nesten alle år, men byttet til en annen fabrikant i fjor høst. 24-åringen fikk imidlertid mange problemer med stavene, og byttet tilbake igjen.

– Nå har han vært med hele veien på denne utviklingen, som hittil har foregått i hemmelighet, forteller Bjørnar Myhren, racingsjef i Swix.

Myhren legger til at t testingen har foregått på flere steder i Norge og Sverige, men at den endelige utgaven først var klar nå, en drøy måned før OL i Vancouver.

Vil videre

Northug er veldig interessert i å utvikle ikke bare seg selv, men også utstyret. Derfor leter han hele tiden etter forbedringer. Ski blir regnet som aller viktigst, men også staver, dress og sko hører med til utstyr som kan gi fordeler underveis

De stavene som han tar i bruk i Val di Fiemme, er av en helt ny konstruksjon.

– Det er et trekantet rør, flate foran og med spissen bakover, sier Myhren.

Staver har vært runde i alle år, men nå lanseres en mer aerodynamisk form.

– De har en liten trinse som kan skrus på nederst. Materialet er karbon, og tester viser at de er syv prosent lettere enn de tidligere stavene, forklarer Myhren.

I skjul

– De er lettere å pendle og stivere, sier Northug, som dro optimistisk tilbake til hotellet i går kveld.

Bare skitestesteren Eirik Myhr Fossum var med kameraten sin.

Northug har prøvd tidligere utgaver i skjul i trening på Beitostølen, Sognefjellet og Torsby i Sverige, forteller racingsjefen.

Fabrikken har vært redd for at andre skulle oppdage nyvinningen, før produktet var helt ferdig.

Også flere av de andre norske løperne får tilgang til nye staver, som Simen Østensen, Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og flere i Swix-stallen.

Bjørgen og Uhrenholdt Jacobsen har også fått helt nye Fischer-sko, som også er tatt i bruk i disse dager. Fabrikkene vil markere seg inn mot de olympiske leker.

Tanja Winterhalder, som er marketingsjef i Fischer, forteller at flere av de norske løperne, som Bjørgen og Uhrenholdt Jacobsen, nettopp har fått nye sko fra dem.

– Dessverre har vi ikke Petter i stallen når det gjelder sko, men han er jo en av gullguttene våre når det gjelder ski, og vi holder på å skrive ny kontrakt med ham i disse dager, legger hun til.

–Vi ønsker en avtale i havn før OL.

Nordthug debuterer på de trekantede stavene idag. Foto: TROND TANDBERG

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Slåsskamp, dødsulykke og en norsk forbannelse

 2. LANGRENN

  Her tester Northug ut konkurrentens sko

 3. LANGRENN

  Northug etter 21. plassen: - Det blir en krig med Martin i morgen

 4. LANGRENN

  Northug har vært med på å utvikle en «superstav» han skal gå med i VM

 5. LANGRENN

  Northug satt på plass av Cologna

 6. LANGRENN

  Intens jakt på ny sko til Northug