Norge

Rentepengene går til forbruk

 • Karianne Steinsland
 • Urovekkende, mener forbrukerøkonom.

Les også:

Unge vil heller bruke rentebesparelsen til økt forbruk fremfor sparing. Det viser en undersøkelse som Visendi har gjort for SpareBank 1. Undersøkelsen omfatter 2335 personer som ble spurt elektronisk i perioden 15.-28. mai.

36,7 prosent av de med lån oppgir at hele eller deler av rentebesparelsen går med til forbruk. I februar svarte 21,7 prosent at de ville forbruke pengene.

Samtidig med økt forbruk går spareviljen tilbake. Nå svarer 28,5 prosent at de har latt rentekuttene gå til sparing. I februar svarte 41,7 prosent at de ville spare pengene.

— Urovekkende

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier det særlig er fornuftig å nedbetale ekstra på dyre smålån, men også vanlige boliglån. Når rentene etter hvert går opp, blir det da lettere å bære de økte renteutgiftene.

– Det er grunn til å advare mot å la alle rentepengene gå med til forbruk. Når rentene øker, må forbruket kuttes. Erfaringen viser at det er svært krevende, sier Gundersen til dn.no.

Undersøkelsen viser også at halvparten av låntagerne har en meget solid rentebuffer, og at de tåler en økning på tre prosentpoeng eller mer. To av ti svarer at de tåler ingen eller svært små renteøkninger.

– Det er urovekkende at folk ikke tåler en utlånsrente på 6-7 prosent. Dette er et rentenivå vi hadde så sent som i høst, og som Norges Bank anser som et normalt nivå på lang sikt. Ingen kan bli overrasket om, og når, vi kommer tilbake til dette nivået, sier Gundersen.

 1. Les også

  Renten settes ned

 2. Les også

  Rentenedgangen kan gi mange baksmell

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Innvandrerkvinner 20 år etter

 2. NORGE

  Utredning foreslår tiltak som kan kutte utslipp tilsvarende 40 millioner tonn CO2 over ti år

 3. NORGE

  Odvar Nordlis liv i bilder

 4. NORGE

  Etter 22. juli ønsket AUF-lederen å rive hele bygget. I dag er han glad for at det ikke ble gjort.

 5. NORGE

  Frykter kollaps for gods på jernbane i 2019. Det kan bety 1000 flere lastebiler på veiene.

 6. NORGE

  KrF og Venstre mistet over 2.000 medlemmer på ett år