ALFA-redaktør: – Ekstremt dårlig ledelse i Forsvaret

Forsvaret har dolket egne soldater i ryggen, mener redaktøren for magasinet ALFA, som denne uka inneholder den omstridte dokumentaren om norske soldaters holdninger.

I dokumentaren, som mandag ble kjent gjennom VG, kommer norske soldater med en rekke sterke uttalelser om krigen i Afghanistan.

Magnus S. Rønningen (FOTO: SCANPIX)

Generalinspektøren for Hæren, Per Sverre Opedal, skriver i en pressemelding mandag at Hæren har avdekket at det finnes holdninger i enkelte miljøer som Hæren ikke kan akseptere. – Det mest sjokkerende i denne saken er ikke soldatenes uttalelser, men Forsvarets åpenbare dolking av egne soldater. Det er for meg i beste fall ekstremt dårlig ledelse og den virkelige skandalen, sier sjefredaktør Magnus S. Rønningen i bladet ALFA til NTB.

Bladet kommer på gaten 1. oktober, og dokumentaren er på trykk over hele 17 sider. Redaktøren ser ikke noe kontroversielt i uttalelser som «Å være i kamp er bedre enn å knulle», «Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling» og «Hensikten er å drepe.»

– Det er ikke noe kontroversielt i disse uttalelsene, det som er kontroversielt er Forsvarets håndtering av saken. Dette er blant de fineste guttene jeg har møtt. Jeg blir opprørt over hvordan de nå blir ofret for forsvarsledere som tydeligvis er langt mer redd for opinionen og media her hjemme enn soldatene de har sendt ned for å krige i Afghanistan.

– ALFAs dokumentar er et sant bilde fra en krig. Krig handler om å ta livet av en fiende før han tar livet av deg. Og at det føles bra når det går veien, burde ikke komme som en overraskelse for Forsvaret. Dette er unge gutter i en ekstrem situasjon de er satt i av norske politikere. Min opplevelse var at de var skikkelige gutter med en høy grad av profesjonalitet som nøt stor anerkjennelse fra de allierte styrkene, sier Rønningen.