Helga Pedersen bor i ulovlig bolig

Ap-nestleder og fiskeriminister Helga Pedersen mangler ferdigattest fra Tana kommune for omgjøring av hytte til bolig.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen mangler ferdigtillatelse for hytten hun har bygget om til hus.

Boligen i Pedersens hjemkommune har godkjenning på bruksendring og på arbeidene som ble gjort, men Pedersen har ikke levert inn ferdigmelding til kommunen. Derfor bor hun formelt ulovlig.

Saksbehandler Bjørnar Andersen i utviklingsavdelingen i Tana kommune sier til Dagbladet at det er brudd på loven at det ikke er søkt om ferdigattest eller en såkalt midlertidig brukstillatelse før boligen ble tatt i bruk. Bortsett fra dette har Pedersen fulgt opp alle pålegg.

– Det er pinlig. Definitivt, sier Pedersen til avisen.

Den 62 kvadratmeter store boligen i fjæra i Vestertana ligger nært inntil Vestertana naturreservat.

Den ligger innenfor 100-metersbeltet til sjø og på et område som er regulert til landbruk, natur og friluft (NFL-område).

Derfor ble det en lang prosess fra eiendommen ble kjøpt som hytte sommeren 2005, til påbygget og bruksendringen ble godkjent av Tana kommune på sensommeren et år senere.

Pedersen sier til Dagbladet at hun har vært overbevist om at alle papirene har vært i orden, og at hun har vært «ekstremt opptatt av at vi skulle ha tillatelsen i orden».

Nå sier Pedersen at hun skal sende inn søknad om ferdigattest så fort som mulig.

Jusprofessorer Dagbladet har snakket med bekrefter at Pedersen skulle ventet med å flytte inn i boligen til ferdigattesten forelå, men mener det neppe kan karakteriseres som alvorlig.

— Det finnes nok en rekke slike saker i landet, sier jusprofessor Kåre Lilleholt til Dagbladet.

  1. juni i fjor trakk Åslaug Haga seg som olje- og energiminister og leder for Senterpartiet. Haga var under sterkt press i flere saker. To av dem gjaldt en brygge og et stabbur som henholdsvis var satt opp og leid ut uten tillatelse.