Medaljekampen

Tar håndballjentene medalje i VM – og Russland ikke gjør det – blir Norge tidenes medaljelag.

Hånballjentene tok OL-gull i 2008.

Damehåndball på 1960— og 1970-tallet var et østeuropeisk anliggende. Ikke før Sør-Korea tok OL-gull i 1988 ble dominansen brutt. I VM ble det ingen vestlige gull før et gjenforent Tyskland gikk til topps i 1993.

Norge har hatt en bemerkelsesverdig inntreden siden gjennombruddet med VM-bronse i 1986. På de 23 årene som har gått har ingen tatt flere medaljer enn våre jenter. Og det med samme antall trenere som en italiensk fotballklubb forbruker i halvåret: To! Sven-Tore Jacobsen og Marit Breivik.

Før VM-starten i Kina i morgen har Sovjetunionen/Russland og Norge begge tatt 16 medaljer i OL, VM og EM siden håndball ble en innendørsidrett, med første VM i 1957. Danmark har tatt 12 og ligger på bronseplass.

Lyse utsikter

–Vi har nedfelt at vi skal være med å kjempe om medaljer, være i det sjiktet. Det oppfylles når vi ser viljen til å tilhøre laget. Det er kjernen. Dette opplever nok Mia (Hermansson Högdahl) og Thorir (Hergeirsson) nå som de har overtatt laget. Den viljen er viktig å opprettholde, sier Marit Breivik, som for første gang på 15 år skal følge et mesterskap via TV-skjermen.

–Har vi noen nye talenter på gang som er av størrelse med Tonje Larsen, Kristine Lunde-Borgersen osv.?

–Vi har et juniorlandslag som tok EM-gull i sommer, og vi har flere venstrehendte spillere enn på lenge. Erfaringen viser at det ikke lønner seg å kopiere spillerne vi har hatt, men å utvikle nye. Jeg synes en spiller som Tine Stange er veldig spennende, og det skal bli interessant å følge hennes utvikling frem til OL 2012, sier Breivik.

–Ellers gjelder det å holde på de gamle så lenge de har utvikling, samtidig som de nye utvikles.

Skal bidra

Breivik skaffet Norge 13 medaljer på 15 år, hvorav seks gull. På disse årene opplevde hun bare én fiasko; da laget ikke kom til OL i 2004. Riktignok ble det bare niendeplass i VM 2005, men da var «alle» skadet.

–Nøkkelen i alle lagspill er å kvalifisere seg til mesterskapene. Det gjelder aldri å slappe av, sier ridderen av 1. klasse av St. Olavs Orden. Hun lover å gjøre sitt for fortsatt å bidra til utvikling. Som coach for lagspill i Olympiatoppen håper mester Marit å kunne gi impulser som kan komme all norsk lagidrett til gode.

Russisk spesialitet

Tre land har utpekt seg som spesialister på hvert sitt mesterskap. Danmark tok tre OL-gull på rad. Ingen har gjort det bedre. Norge har vunnet fire av åtte EM, men det forestående mesterskapet lover ikke så godt. Russland er nemlig VM-spesialisten med hele seks gull. Tar de ikke gull, så tar de ingen andre medaljer heller. Slik har det i alle fall vært siden Norge entret arenaen i 1986.

Norge har ingen andre gull enn det vi tok på hjemmebane I 1999.

Foreløpig.

TIL VENSTRE: Gro Hammerseng jubler etter OL-gull i Beijing i fjor. I MIDTEN: Inna Suslina feirer VM-gull for Russland i 2007. TIL HØYRE: Anja Andersens Danmark med EM-trofeet i 1996.