Norge

Befaring i trusselsaken: Forsvaret ville vise hvor Wara hadde gått da han våknet om natten

Aktørene i trusselsaken var fredag på befaring i huset og på eiendommen til tiltalte og hennes samboer Tor Mikkel Wara på Røa i Oslo.

Ellen Holager Andenæs ankommer samboerparets bolig under befaringen i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen fredag. Andenæs er bistandsadvokat for Tor Mikkel Wara.
  • NTB

– Det var en helt ordinær gjennomgang som forsvaret hadde bedt om. Så får vi se betydningen av det. Det var greit å ha sett åstedene og gjort seg kjent med stedet, sa statsadvokat Frederik Ranke til pressen etter at retten var ferdig med befaringen etter halvannen times tid.

Ranke sier at forsvaret ville vise hvor Wara hadde gått da han våknet om natten 6. desember 2018, påvise hvor teateret hadde stått og filmet og hvor tiltalte hevdet at hun kan ha sett noen spor. Om natten 6. desember var det gjort hærverk på parets hjem og bil.

De fikk også se søppelkassen som det brant i, og postkassen der trusselbrevet og pulveret lå.

– Det var veldig få spørsmål, men jeg tror helt sikkert at det var nyttig for rettens medlemmer å ha vært på eiendommen og inne i boligen.

Inne og ute

Statsadvokatene Marit Formo og aktor Frederik Ranke under befaring i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen fredag. Her står de utenfor dobbeltgarasjen til samboerparets bolig.

Bertheussen redegjorde for forskjellige ting inne i huset, og retten fulgte med fra rom til rom.

Utendørs fortalte og demonstrerte Wara hvordan han fant trusselbrevet og det hvite pulveret i postkassen. Først da han var kommet inn i huset, la han merke til det mystiske brevet og ringte umiddelbart til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Wara viste også fra hvilken vinkel folk tilknyttet Black Box Teater hadde filmet huset og soverommet. Han viste videre blindsonene til kameraovervåkingen av huset.

Politioverbetjent Snorre Mortensen i PST under befaringen i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen fredag. Etterforskeren hadde ansvaret for ransakingen av huset.

Får høre lydopptak

Alle de seks dommerne i rettssaken, Laila Anita Bertheussen selv, Wara og hans bistandsadvokat, to aktorer, en forsvarer, en PST-etterforsker og en ansatt i Oslo tingrett deltok i befaringen.

Retten har allerede fått se en grundig dokumentasjon av den store villaen i Vækerøveien på Oslos vestkant i gjennomgangen til politioverbetjent Snorre Mortensen fra PST. Han hadde ansvaret for ransakingen av huset og var også med fredag.

Fredag ettermiddag vil et lydopptak fra befaringen bli spilt av i rettssalen. Retten kom til at hensynet til offentlighet var tilstrekkelig ivaretatt med billeddokumentasjonen og lydopptaket.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. Tor Mikkel Wara
  3. PST