Norge

Bystyrepolitiker tiltalt for å ha svindlet Nav for 760.000 kroner

Bystyrerepresentant Danny Chaudhry er tiltalt for grovt bedrageri. Han skal ha mottatt 760.000 kroner i trygd mens han fikk lønn fra eget firma. Selv mener han at det dreier seg om en misforståelse.

En politiker som sitter i bystyret i Oslo er tiltalt for grovt bedrageri. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  • NTB
  • Olav Eggesvik
    Journalist

I alt skal Chaudhry ha mottatt drøyt 762.000 kroner i uførepensjon, uføretrygd og barnetillegg mens han fikk inntekter fra kjøreskolen han drev, ifølge tiltalen.

Chaudhry mener det dreier seg om en misforståelse. Les hans tilsvar lenger ned i saken.

Danny Chaudhry har lang fartstid i politikken i Oslo. Han representerte FNB, men er i dag uavhengig representant i Oslo bystyre. Han har tidligere også vært politiker for Venstre, Frp og Sp.

Bedrageriet skal ha foregått mellom april 2014 og desember 2016. I denne perioden satt han ikke i bystyret.

Chaudhrey har tidligere drevet to kjøreskoler, men begge har gått konkurs.

– Jeg har hatt en vanskelig periode der inntektene sviktet og regningene hopet seg opp. Når det ikke går rundt, så er det bedre å gå til skifteretten enn å ta på seg mer gjeld. Det var ingen dramatikk tilknyttet dette, sa han til Aftenposten i 2019.

Rettssaken mot Chaudhry går i Oslo tingrett 30. oktober. Dersom han blir dømt, risikerer han fengselsstraff.

Danny Chaudhry (t.v.) fotografert i forbindelse med lokalvalget 2019. Foto: Monica Strømdahl

– En misforståelse

Danny Chaudhry sier til Aftenposten at det hele dreier seg om en misforståelse. Han understreker også gjentatte ganger at det er noe som skal ryddes opp i.

– Jeg mener jeg hele tiden har gjort det som er riktig. Nav har gjort feil i flere andre saker, hvor folk er blitt straffet uten at det var hjemmel for det. Det samme gjelder meg: Jeg har informert Nav om at jeg jobber, og da bør de si fra om hvor mye jeg har lov å jobbe, sier Chaudhry til Aftenposten.

Han understreker gjentatte ganger at det ikke er en bevisst handling, og trekker frem at han har skattet av pengene han har tjent fra kjøreskolen.

– Her er det en misforståelse, rett og slett. Når jeg betaler skatt, har jeg gjort det i god tro. Jeg har trodd at dette er lov. Hvis jeg skal jukse, hvorfor skal jeg jobbe og betale skatt da? spør han.

Les også

Aftenposten mener: Politiet må prioritere etterforskningen av Liadal

Personer som får uføretrygd eller uførepensjon har lov til å jobbe, men det er en inntektsgrense. Chaudhry mener Nav burde informert han om at han var i ferd med å gå over denne grensen.

Han forteller at det var leger ved Ullevål sykehus som innvilget ham uføretrygd, og at det ikke var noe han søkte om selv. Chaudhry ble skadet i forbindelse med kampsport. En skade som ifølge ham selv kunne gjort ham lam.

– Ville tilbake til arbeidslivet

Etter noen år ønsket han å komme tilbake i arbeidslivet igjen, men sier at han opplevde stor motstand fra Nav.

Deretter jobbet han noen år, men sier han måtte tilbake til uføretrygd igjen. Men han fremhever at han fremdeles har hatt lov til å jobbe ved siden av ytelsene han har mottatt.

Og det er her det Chaudhry betegner som «misforståelsen» har skjedd.

– Nav burde si fra til dem som jobber ekstra og betaler skatt av det. De kan se inntekten min, og det betyr at Nav må forstå at jeg har fått penger fra et annet sted. Her har det skjedd en misforståelse. Det kan være fra min side eller fra Navs side. Men jeg vil uansett rette det opp, uavhengig av hva retten konkluderer med. Jeg respekterer det, sier Chaudhry.

NTB har snakket med Chaudhrys advokat Zulifqar Munir, som ikke ønsker å uttale seg nærmere om saken.

– Han vil forklare seg i retten. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Munir til NTB.

Les også

  1. Høyesterett skal behandle saken mot bedrageridømte Mazyar Keshvari

  2. Nav-ofre til statsråden: Vi må gå rundt som straffedømte

  3. Trygdeskandalen: Politikere og jurister forsto ikke EØS-retten

Les mer om

  1. Politikk
  2. Nav