- Koss eller Bøkko må ut

Krangelen mellom Johann Olav Koss og Johan Kaggestad kan ende med at Håvard Bøkko bryter ut av landslaget før OL.

Konfliktene i skøytelandslaget fortsetter. Forholdet mellom Bøkko (t.v.) og Koss er på frysepunktet. OL-håpet skal ha satt frem krav om at han slutter på landslaget hvis Koss blir i jobben.

I går valgte Kaggestad å trekke seg etter tre år i stillingen som Olympiatoppens mann på skøyter.

Årsak: Store samarbeidsproblemer med landslagets assistenttrener Johann Olav Koss.

Bråket i skøyteleiren ser ikke ut til å ta slutt – og det kommer neppe til å stoppe med Kaggestads avgang.

Aftenposten vet at representanter fra Bøkko-leiren i går kveld lanserte følgende løsning overfor Norges Skøyteforbund og Olympiatoppen: Hent Kaggestad tilbake og fjern Koss fra trenerjobben. Alternativt vil Håvard Bøkko bryte ut av landslaget i løpet av kort tid.

– Jeg kommer ikke til å trekke meg. Både Jarle (Pedersen) og jeg har tillit hos lederne, og det er ingen andre utøvere som har uttrykt at de ikke har tillit. Håvard har også sagt at han har tillit til Jarle, det som nå er viktig er å skjerpe arbeidsklimaet mer, sa Koss til Aftenposten under en mellomlanding på vei til Canada i går kveld.

Advarsel

Forholdet mellom skøytelandslagets to mest profilerte ansikter, Koss og Bøkko, skal ha vært svært anstrengt nesten helt fra starten, men blitt adskillig verre de siste ukene. I går hevdet Bøkko overfor TV2 at Koss ikke hilser til ham under frokosten.

– Den oppfatningen har ikke jeg. Jeg hilser i hvert fall på ham.

– Er det barnslig av Bøkko?

– Det får i så fall han kommentere. Jeg ser ingen vits i å gå inn på det, svarer Koss.

Det startet med en advarsel fra Koss til Bøkko i plenum, etter at sistnevnte hadde forandret planene for en treningsøkt onsdagen før allround-EM i Vikingskipet.

Tirsdag kveld denne uken skal Bøkko ha følt seg ydmyket foran resten av landslaget.

Hallingdølen hadde brutt munnkurven som var pålagt av landslagsledelsen.

Under løpermøtet senere på kvelden skal Koss ifølge tre forskjellige kilder ha sagt til forsamlingen:

«Har det vært en bra dag? »

De fleste så ned. Bøkko satt og smålo.

Koss tok ordet igjen: «Ja, Håvard, hva er det du bidrar med overfor laget?»

Da reiste 18 år gamle Kjetil Stiansen seg og sa:

«Jeg har trent med dette laget i to år, den som har bidratt mest overfor meg er Håvard Bøkko.»

«Uenighet.»

Under et pressemøte på Hamar i går smalt bomben om at Johan Kaggestad var ute av landslaget.

En krangel på et Hamar-hotell kvelden i forveien, der Kaggestad, Koss, landslagstrener Jarle Pedersen, sportssjef Øystein Haugen og Eskil Ervik var til stede, skal ha endt med at Kaggestad gikk i sinne. Ervik skal også ha trukket seg helt ut av alt som har med landslaget å gjøre, som en konsekvens av onsdagens møte – kun tre dager etter at han ble hentet inn som fredsmegler.

Kaggestad ønsket ikke å utdype krangelen overfor Aftenposten og henviste til toppidrettssjef Jarle Aambø.

Koss bekrefter at det var en episode.

– Det var uenighet mellom Kaggestad og skøyteledelsen, og etter den uenigheten bestemte Kaggestad seg for å slutte. Vi respekterer hans avgjørelse og setter pris på det han har gjort for skøytesporten.

– Hva var dere uenige om?

– Blant annet mediehåndteringen de siste ukene.

Koss ønsker ikke å konkretisere hvilke saker som har vært dårlig håndtert, og hva som ble sagt på møtet, men Aftenposten vet at ett av temaene skal ha vært et oppslag i VG sist mandag. Der kom det frem at Ervik var hentet inn på landslaget som en mental støtte og brobygger for å skape ro i leiren.

Avgjørelsen ble tatt i forbindelse med et skøyteløp på Valle Hovin sist søndag.

Koss var ikke til stede der, han var på jobbreise i forbindelse med Right to Play, og skal ha følt seg forbigått da han måtte lese om Erviks inntreden i landslaget i avisen.

Kaggestad skal ifølge kilder ha beklaget at saken kom feil ut, men det skal ikke ha vært nok for Koss. Olympiatoppens mann skal også «ha bedt om at Håvard Bøkko får være i fred».