Travel natt for politiet: – Vi merker at samfunnet åpner igjen

Russebråk, vold og klager på feststøy. Natt til søndag var en travel natt for politiet i store deler av landet.

I femtiden natt til søndag rykket en politipatrulje ut til McDonalds i Asker vest for Oslo. Der hadde rundt 150 russ samlet seg og et slagsmål var brutt ut.

– Men de sluttet ikke å slåss da politiet kom. Vi måtte sende en patrulje til, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli til Aftenposten.

Heller ikke det hjalp.

– De fortsatte bare å slåss mens politiet så på. Vi måtte sende enda flere patruljer. Da fikk vi etter hvert kontroll på situasjonen, sier Stokkli.

Ingen skal etter det politiet vet ha blitt alvorlig skadet i Asker.

– Mer å gjøre

Stokkli sier politiet merker at samfunnet åpner igjen.

– Vi har hatt mer å gjøre enn på lang tid. Det handler om vold, rus og feststøy, sier han.

I Sigurd Weisæths vei på Stovner angrep 20 personer et hus i halv-totiden. Tre personer var i huset og ringte nødtelefonen. Angriperne knuste ruter, men rakk ikke å komme seg inn før politiet var på stedet.

– De stakk av i biler før vi kom frem, forteller Stokkli.

Han tror dette var et forsøk på hevn for noe som hadde skjedd tidligere på kvelden på Høybråten.

Øks og machete

Den alvorligste saken for Oslo-politiet hendte i Møllergata. Der kom det melding om slagsmål tidlig på natten. Der skal det ha blitt brukt både øks og machete. Da politiet kom til stedet, fant de en hardt skadet mann som ble fraktet til sykehus.

– Det kan se ut som han er skadet med en machete, sier Stokkli. De har håp om finne tre mistenkte gjerningsmenn. Han som hadde macheten, beskrives av politiet som mørkhudet med mørk blå hettegenser og svarte bukser. Politiet tror ikke hendelsen var resultat av et tilfeldig møte.

I tillegg til voldssakene har det også vært mye rabalder og støy fra festing.

– Særlig var det mye folk og bråk i Sofienbergparken. Der var det for så vidt god stemning, men veldig høylytt. Vi fikk over 30 klager, men fikk etter hvert kontroll, sier Stokkli.

Travelt i Bergen og Tromsø

Også i Bergen melder politiet om at mange har brukt sommernatten til festing. Natt til søndag fikk politiet inn 43 meldinger om ordensforstyrrelser. Det var i hovedsak klager på høylytt festing og musikk.

I Tromsø har det, ifølge politiet, «vært en travel natt for mannskapene inne og ute.»

– 60 loggførte oppdrag der stikkord er alkohol, fest og høy musikk. Der vi har vært har det løst seg ved pålegg, men det er mange meldinger vi dessverre ikke rakk over. Folk har oppført seg, så ingen er i arresten, skriver politiet på Twitter.

Allerede før midnatt fikk politiet i Sør-Vest melding om «amper stemning på en låvefest» i Eigersund. Politiet rykket ut og bortviste en mann i 20-årene.

En time etter midnatt observerte en politipatrulje en mann som startet slåsskamp ved et utested. Politiet fikk raskt kontroll på mannen. Han blir anmeldt for å oppgi uriktig personalia, skriver politiet.

I Alta klaget naboer på «festbråk fra en privat adresse i Bossekop». Politiet dro til stedet og ga pålegg om at det skulle holdes stilt.

Ved en tilsvarende fest og hendelse lenger nord i Hammerfest, valgte den ansvarlige å avslutte festen «da de fikk pålegg om å dempe lydnivået».

Sjikane mot politiet etter bot

Politiet i Øst melder om «en mann midt i 40 årene blir anmeldt for å sjikanere politiet.» Mannen var passasjer i en bil hvor fører ble bøtelagt for å ha kjørt i strid med skilting i Storgata i Fredrikstad.

Politiet i Trøndelag rykket søndag morgen ut til en adresse i Steinkjer etter melding om at det hadde blitt avfyrt skudd. Ingen personer kom til skade.

I Bjugn var det ikke fyll og fest som skapte ubehag. Der fikk politiet melding om «fraukjøring som forstyrret natteroen. Patrulje har vært på stedet og snakket med bonden, som har avsluttet arbeidet.», heter det. Frau er dialekt for gjødsel, ifølge Det Norske Akademi.