Norge

En som går til alt? Mr. Akevitt tror han har et svar

Akevitten er ikke bare for totninger og modne menn med skjegg. Vi jakter på universalakevitten.

-Eteriske oljer i akevitten kan dempe ubehaget ved stinne mager, mener Halvor Heuch. Aktuelt i juletiden. Johannessen, Sara/Scanpix

 • Geir Salvesen

Belgierne har trappistøl, franskmennene har Cognac og vin. Islendingene har svartadaudir (den blir ikke bedre sammen med syrnet værpung og syltet haifinne). Masaiene har kublod. Vi har akevitt. Masse akevitt. Akevitt i alle stiler du måtte fantasere om. De blanke og spisse, de krydrede, de runde og fløtete, de kraftige, de elegante. Altså et lite univers der.

Men: Mange yngre kvinner (har jeg inntrykk av etter rudimentær faktainnsamling blant nærstående) skyr akevitt, selv rundt juletider. For sterk. Går for lett til hodet. Mye kalorier.

Snakker vi med en akevitt-konstruktør, fagdirektør og destillatør som Halvor Heuch på Arcus – mannen som faktisk står bak svært mange av de norske akevittene – har han helt andre tanker i hodet.

Snille dråper

— For sterk. For kaloririk til å tekkes kvinners gane. Hva har du å si til dette?

— Det har jeg ikke hørt. Men det jeg pleier å si til den kvinnelige standen er at når man skal nyte en maltwhisky, har man litt vann i som setter ned alkoholstyrken. Da sier mange kvinner at det var et godt råd. Min erfaring er at kvinner blir tøffere og tøffere. De kan begynne med Fru Lysholm og Fjøllmatakevitt, som er snille dråper. En av grunnene til at noen kvinner reagerer er kanskje at det var Løiten Linie som sto på bordet i mange tilfeller og den er ganske sterk, sier Heuch. (utt. høøk )

Les også

Laget himmelsk whisky for skottene

Det nye er akevitter er sterkvinsfinish

— Det som også har hjulpet litt er at vi har noen akevitter med sterkvinsfinish, og det gir mer sødme og smaksmessig avrunding. Vår Gammel Opland Edel med portvinsfinish, f.eks. Det var whisky-gutta som startet denne trenden med disse fatene. De satt der med kanskje ikke så festlige dråper, så ga de maltwhiskyen et nytt liv, og kjørte dem på porvinsfat.

- Kan vi snakke om nye trender?

— Det som er skjedd er at produksjonsmonopolet har falt, og det betyr at det er kommet svært mange små lokale, akevitter, de blir nytt på festivaler og i akevittklubber. Det begynner nesten å bli litt vanskelig å holde oversikten.

Fettbryter?

Hvilken misjon har egentlig et brennevin som akevitt i omgangen med fet, norsk julemat? Røsker den bort fett i blodårene som en flomsterk elv på Vestlandet river bort grus langs bredden? Nei, det er ikke det som er poenget,

— Det er vanskelig å si det ut fra et medisinsk synspunkt. Vi samler jo all den rike maten i julen. Da blir vi lett stinne. Så vil de eteriske oljene i akevittene kunne være med på å gjøre det litt mer behagelig når man legger seg. De virker som en digestiv, som franskmennene sier. Da nipper de til Calvados'en. Italienerne bruker grappa. Øl med sine bitterstoffer er med på å renske munnen.

Les også

Spesielle dråper

— Mange spesialakevitter har meldt sin sterke ankomst de siste årene. Men de fleste mennesker kan jo ikke kjøpe en akevitt for hver eneste julematvariant? Hva vil du mene er den norske universalakevitten? En som passer til alt?

— Det er som med svakvin. Det er vanskelig å finne en som passer til absolutt alt. Men Gammel Opland tror jeg kanskje er en god kandidat og som mange kan foretrekke. Gammel Reserve, også. Opland er ikke så karvesterk og dermed får man heller ikke karvesmaken så merkbart i munnen.

Ellers har Heuch et voldsomt angrep på pilsen.

— Det har lønnet seg for bryggeriene å lage pilsen så nær vann og lettdrikkelig som mulig. Det er festlig at vi nå er i ferd med å bli kvitt den til mat. Den er bare en tørsteslukker. De nye, overgjærede med mere smak er øltypene som er noe å skryte av og som passer mye bedre til mat. Sier Heuch.

afp000794232-5GmhSlRA5P.jpg Åserud, Lise

Gammel Opland, Arcus

Sted: Norge.

Pris: Kr 429,-, Varenr. 1230301

Karakter : 6, 90 poeng

En virkelig tradisjonsdrikk med aner tilbake til 1891. Lys gulbrun på farge, rund og harmonisk duft med anis og vaniljetoner, samme i smak, dempet karvepreg, avrundet i stilen men med godt sting i finish allikevel. Perfekt? Muligens.

BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 41,5.

Løitens Linie Aquavit, Løiten Brænderi

Pris: Kr 400,-, Varenr. 1101

Karakter: 6, 90 poeng

Brunlig på farge, kraftig – nesten litt medisinal – på duft, med anis og tjæretoner. Mye kryddervirkning i smaken, men uten at enkeltelementer stikker seg frem. Kraftig smak også. Men alt er integrert i en mer enn middels sterk smakspakke. Lang ettersmak med litt røkte elementer.

BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 41,5

Gammel Reserve, Arcus

Pris: Kr 400,-, Varenr. 1230401

Karakter: 6, 90 poeng

Tydelig lagret karakter med en harmonisk sødme både på duft og smak. Smaken er rene godteriet med modent, syltet fruktpreg, svakt aprikosaktig, anis— og lakrisaktig midtparti. Veldig sjarmerende og rund, mye smak. Kan også nytes alene.

BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 41,5

Gilde Juleaquavit 0,5 ltr. 2015

Pris: Kr 300,-, Varenr. 165102

Karakter: 4, 87 poeng

Ungdommelig og sjarmerende krydderpreg, energisk preg med karve og anis som tydelige elementer, men pent integrert. Ikke så moden som mange av de andre.

BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk 41,5

Fjøllmat Aquavit, Arcus

Pris: Kr 415,-, Varenr. 436620

Karakter : 5, 88 poeng

Litt lysere i gulfargen, en mer forsiktig akevittstil med søte plommer og aprikoser og bare svakt krydderpreg, svært behagelig. Virker ikke så sterk og påtrengende i stilen. Deilig akevitt, men mangler kanskje litt personlighet.

BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 40,0.

 1. Les også

  Hvordan jeg ble i godt humør etter å ha smakt 50 cognac’er

 2. Les også

  Hvor gode er de gamle slagerne?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vin

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 2. A-MAGASINET

  Stive priser og små kvanta: Ingvild Tennfjord mener likevel det er verdt å stå i kø til torsdagens vinslipp.

 3. A-MAGASINET

  Vinskolen: Finn en stille krok og snus inn duften av sommerens favorittvin. Plutselig får du igjen en flik av feriefølelsen.

 4. A-MAGASINET

  Ingvild Tennfjord: Spis masse bær, bli en supervinsmaker!

 5. A-MAGASINET

  Synes du vin er vanskelig? Start vinklubb!

 6. A-MAGASINET

  Akkurat idet du tenker at du skal leve sunt og bare trene, slippes 90 nye viner i Vinmonopolets hyller.