Norge

Nå kan kokte egg bli flytende igjen

Denne eggenyheten er helt rå!

Man må knuse noen egg for å lage omelett, heter det - men eggeknusing har nå også ført forskere et skritt videre på veien mot bedre kreftbehandling. Foto: STRANNIK_FOX/NTB SCANPIX

 • Wenche Willoch

Det er kanskje ikke så enkelt som at du kan angre deg om du har kokt et egg for mye til frokost, men forskere fra University of California, Irvine har i hvert fall klart å gi kokte eggehviteproteiner sin opprinnelige form tilbake ved hjelp av en prosess som bare tar noen få minutter, skriver vitenskapsbloggen IFL Science.

Poenget med forskningen, som er publisert i magasinet ChemBioChem, er selvsagt å vise at dette faktisk kan brukes til adskillig nyttigere ting enn akkurat å imponere ved spisebordet, og egg er svært proteinrike.

— Det er ikke først og fremst det at vi er interessert i å bearbeide egg, det viser bare hvor kraftig denne prosessen er, sier forskningsleder Gregory Weiss. - Det virkelige problemet er at vi buker masse tid på å skrape proteiner av reagensrør, og det ville være fint å kunne gjenbruke det materialet.

Proteiner går lett i stykker

Proteiner er bygget opp av en eller flere kjeder med aminosyrer som er plassert på en helt spesiell måte. Når proteiner utsettes for endringer i surhetsgrad eller temperatur, vil båndene som holder dem sammen bli ødelagt, noe som får proteinet til å løse seg opp og floke seg sammen på andre måter. Denne prosessen, som heter denaturering, gjør at eggehviter går fra å være klare til å bli hvite ved koking eller steking.

Når proteinene i egget blir utsatt for varme, endrer de karakter, floker seg sammen og får blant annet eggehviten til å endre farge. Foto: MATTHEW MEAD/AP/NTB SCANPIX

Dette er en utfordring for forskerne, ettersom det betyr at endel proteiner ikke kan resirkuleres. Noen proteiner har dessuten en tendens til å folde seg på feil måte og kan dermed ikke brukes i det hele tatt. Les også: Frokostforslag for deg som synes det er flott med stivnet eggehvite

Vil gjøre kreftbehandling billigere

Så hva kan dette brukes til?

For eksempel lager legemiddelselskaper antistoffer mot kreft i hamsterceller som ikke så ofte ødelegger proteinene. Dette er dyrt. Muligheten til raskt og billig å kunne omskape vanlige proteiner fra gjær— eller E.coli-bakterier kan muligens effektivisere proteinproduksjonen og gjøre kreftbehandling billigere, skriver UCI News.

Osteprodusenter, bønder og andre som bruker noen typer protein i produksjonen vil også kunne få mer igjen for pengene.

Slik gjorde de det

Det er allerede mulig å gjenskape proteiner, men frem til nå har det vært en både dyr og tidkrevende prosess.

Dette er den nye måten, ifølge forskningsmagasinet Popular Science: Forskerne kokte eggehvite i 20 minutter på 90 grader (eggehvite stivner allerede ved under 70 grader), så proteinkjedene ble skikkelig ristet sammen. For å få et av hovedproteinene i eggehvite - lysozym - tilbake til originaltilstanden, tilsatte de urea, et stoff som utvinnes av urin.

Dette brøt opp proteinklumpene og gjorde den tette massen flytende igjen. Deretter kjørte de den gjennom en maskin i en slags virvelstrøm som fikk proteinene til å løsne flokene og folde seg pent sammen i sin opprinnelige rekke. En slags omvendt eggerøre.

Les også:

Den nye ekspertlegen er en maskin

Husker du å regne om koketiden på egg på fjellet?

Den livgivende solen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Maskin vs. menneske i debatt-duell: Se hvem som vant

 2. VITEN

  Såkalt søppel-DNA skapte en supermus på løpebanen. Hva skjer hvis vi prøver det samme på mennesker?

 3. A-MAGASINET

  Følger du disse tipsene, vokser både ostesufflén og kokke-egoet.

 4. A-MAGASINET

  Gjør sous vide egentlig maten bedre?

 5. BOLIG

  Det anbefales å vaske klær på 25 grader. Men det kan ha negative sider.

 6. A-MAGASINET

  Denne melken surner ikke i sommervarmen