Norge

Storberget lover mer penger til politiet

Politiet skal få alle nødvendige ressurser til etterforskningen av terrorsaken og etterarbeidet, lover justisminister Knut Storberget (Ap).

Knut Storberget og statsminister Jens Stoltenberg på vei ut av regjeringsbygget etter at de hadde vært på befaring. Foto: VEGARD GRØTT - SCANPIX

Justisministeren bekrefter overfor NTB at det vil bli bevilget ekstra ressurser, for å sørge for at politiet står optimalt rustet til å etterforske terrorsaken og til å gjennomføre sikrings— og normaliseringsarbeidet i etterkant av terrorhandlingene. Tirsdag formiddag møtte han ledelsen ved Oslo politidistrikt for å gjennomgå alle sider av arbeidet som startet fredag umiddelbart etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Det har vært rettet kritikk mot politiet blant annet i forbindelse med responstiden, forflytning og utrykningstiden etter meldingene som skyting på Utøya, men Storberget finner ingen grunn til å kritisere politiet.

– Jeg er åpen for all mulig diskusjon rundt hvordan dette er håndtert, men jeg må si at politiet har levert svært godt i denne situasjonen. Politiet har også svart særdeles godt der hvor det er blitt reist kritikk så langt, sa justisministeren etter møtet.

Ba om Oslo-base

Det er blant annet blitt reist kritikk mot politiets responstid – tiden fra de første meldingene kom om skytingen på Utøya til beredskapstroppen var på vei. Det er også blitt stilt spørsmål ved hvorfor beredskapstroppen valgte å bruke bil til ferjeleiet, hvor de måtte vente på «egnet båt» før de tok seg over til øya, hvor ungdom ble skutt ned for fote av Anders Behring Breivik (32).

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt uttalte mandag at det tok tid å få politiets eget helikopter i lufta på grunn av ferieavvikling og økonomiske innstramminger. Det ville uansett vært uegnet til transport av beredskapstroppen. Helikopter fra Forsvaret måtte eventuelt rekvireres fra Rygge i Østfold.

Et uttrykt ønske om en helikopterbase i Oslo er ikke blitt innfridd så langt, ifølge Fredriksen.

– Det er en tid for alt, og nå er vi fullt konsentrert om å ta vare på dem som er rammet, sa Storberget.

– Fortjener stor takk

– Politiet fortjener en stor en takk fra hele Norge for deres ekstraordinære innsats. Det har vært viktig for meg å berømme politikvinnene og – mennene på gata og alle ledd oppover i politiet, sa justisministeren.

Politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt satte stor pris på å få besøk av justisministeren.

– Det hjelper mannskapene og meg som person, sa Gjengedal.

Etter møtet med politiledelsen, reiste justisministeren til Universitetet i Oslo for å undertegner kondolanseprotokollen som er lagt ut i Aulaen.

Politiet fortsetter sitt arbeid med å identifisere de omkomne og vil trolig offentliggjøre navn på drepte på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  Oslo-politiet vil gå ut med navn på døde

 3. Les også

  Breivik sto på PST-liste

 4. Les også

  - Politiet bør granske nettsamfunn

 5. Les også

  - Det er åpenbar grunn til varetekt

 6. Les også

  Politiets båt fikk motorstopp på vei til Utøya

 7. Les også

  Bildeserie: En nasjon i sorg

 8. Les også

  - Nærvær betyr mer enn ord

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 2. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. NORGE
  Publisert:

  Han ledet politiets beredskapstropp 22. juli 2011. Fremdeles mener han at antiterrorarbeidet i Norge har store svakheter.

 4. DEBATT
  Publisert:

  Beredskapssenteret skal trygge oss, ikke styrkene våre

 5. NORGE
  Publisert:

  Det sto om liv og død. Likevel brukte politiet 15 minutter til Bærums-moskeen.

 6. NORGE
  Publisert:

  Tidligere politimester: - På tide å stille spørsmål ved 22. juli-konklusjonene