Norge

SV foreslår stopp i arbeidsinnvandringen

Flyktningkrisen og økende arbeidsledighet gjør at Norge må vurdere å ta i bruk sikkerhetsklausulen i EØS-avtalen, mener SV. Den gir adgang til å stanse arbeidsinnvandringen fra EU-landene.

Høy arbeidsinnvandring bidrar til å holde lønningene nede, skriver Mimir Kristjansson. På denne byggeplassen er det nødvendig å informere arbeidstagerne både på norsk og polsk.
  • Ntb

— I en situasjon der det er et stort press på arbeidsmarkedet, er vi nødt til å diskutere hvordan vi best kan regulere det for å sikre et godt og anstendig arbeidsliv, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV og medlem i arbeids- og sosialkomiteen, til Klassekampen.

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var det per august i år 128.000 arbeidsløse. Det er en økning på 9.000 personer fra mai i år og tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken.

— Nå er det en stor flyktningstrøm som kommer, som også skal inkluderes i arbeidslivet. I den situasjonen er det viktig at vi sørger for en politikk som sikrer arbeid og aktivitet for alle, sier Bergstø.

**Les hva Elin Ørjasæter skriver:

Les også

Det er på tide å organisere seg, selv for en gammel liberalist

.**

Høyre og Ap sier nei

Bergstø mener arbeidskraften til europeiske fagarbeidere ikke nødvendigvis kan erstattes av asylsøkernes arbeidskraft.

— Men hovedpoenget her er at arbeidsmarkedet er ekstra presset og at det er mange som skal inkluderes. Tanken er først og fremst å sikre et regulert arbeidsliv, sier Bergstø.

Både Høyre og Ap sier kontant nei til forslaget.

— Dette er helt uaktuelt, sier Høyres Arve Kambe, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Les også

  1. - Svenskene kan gjøre nordmenn mer ambisiøse

  2. «Folk tenker: En polsk dame – hun må være vaskehjelp»

  3. Så stor er forskjellen i sysselsetting