Norge

Regjeringen har ikke bestemt seg for om Norge skal sende redningsskip

For snart ett år siden tryglet Italia Norge om hjelp til å håndtere flyktningestrømmen over Middelhavet til Europa. - Det haster, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

2015 er ventet å bli et nytt rekordår i antallet flyktninger som krysser Middelhavet i håp om å kunne søke tilflukt i Europa. Overfarten skjer som regel i svært overfylte og skrøpelige farkoster.

 • Sol Sigurjonsdottir
 • Tarjei Kramviken

— Det er i april sesongen begynner for alvor, og et norsk skip burde vært på plass nå, utdyper Egeland.

I juni i fjor besøkte statsminister Erna Solberg (H) sin italienske kollega i Roma. Da ba Matteo Renzi Norge om å bidra i redningsoperasjonen.

— Flere land må hjelpe, sa Solberg til NTB etter møtet med italienerne.

Nesten ti måneder senere har fortsatt ikke Regjeringen bestemt om Norge skal bidra, til tross for at blant andre Flyktninghjelpen og Rederiforbundet har tatt til orde for at norske skip må bidra i redningsoperasjonen.

— Det bør ligge i ryggmargen til skipsfartsnasjonen Norge å være på pletten der det er mange skipbrudne, sier Egeland.

«Skrekkens år»

Nesten 400 mennesker er savnet etter at et skip kantret utenfor Libya tirsdag. Er de omkommet, vil antall døde båtflyktninger i Middelhavet så langt i år være oppe i 900. Det er en dramatisk økning fra fjoråret, da 50 var omkommet i slutten av april.

Flyktninghjelpen frykter at 2015 blir «skrekkens år» når stadig flere hundre tusen flyktninger krysser Middelhavet i skrøpelige og overfylte farkoster.

— Et skip kan og vil redde titusener av mennesker, mener Egeland.

Norge har store, havgående kystvaktsfartøy som egner seg for redningsoperasjoner til havs. Her er KV «Nordkapp» under en øvelse. Stian Lysberg Solum

Vurderer fortsatt bidragAftenposten har vært i kontakt med Justisdepartementet, som ikke kan si når en beslutning vil bli tatt.

«Regjeringen vurderer løpende hvilke ressurser og kapasiteter Norge kan stille med i den vanskelige situasjonen vi ser utspiller seg i Middelhavet. Skip er ett av flere bidrag som vurderes», skriver statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i en e-post.

Han ville ikke svare på flere spørsmål, som hvilke type fartøy Norge vurderer å sende, hvorfor det fortsatt ikke er tatt noen beslutning eller om EU har fått konkrete tilbud fra Norge.

Les også:

Les også

- 2015 kan bli et skrekkens år

– En skandale

Over 221.000 personer kom over Middelhavet i fjor. Det var tre ganger så mange som i 2013, og det er ingenting som tyder på at antallet vil minske i år.

— Det er helt åpenbart at den nåværende redningsoperasjonen er en skandale, mener Egeland.

— Vi foreslo å sende fregatten KNM «Fridtjof Nansen», men regjeringen mente det var feil type skip. De burde sagt hvilke skip som er velegnet, og når det kan sendes, sier han.

Rederiforbundet støtter Egelands krav og mener Norge som global skipsnasjon, bør bidra. Norske handelsfartøy har plukket opp flere tusen flyktninger de siste årene, men rederne etterlyser at myndighetene også bidrar.

Mannskapet om bord på det islandske kystvaktfartøyet «Týr» har reddet flere hundre båtflyktninger i Middelhavet de siste månedene. Paul Schemm

Island bidrarFlere europeiske land deltar i EU-operasjonen. Blant annet har Island sendt kystvaktfartøyet «Týr», som har reddet flere hundre liv fra havet i vinter.

Også Norge har store, havgående kystvaktfartøy. De brukes blant annet til redningsoppdrag langs norskekysten.

Arbeiderpartiet har på Stortinget fremmet forslag om at Norge bør vurdere å sende «sivile skip, helikopter— eller fregattstøtte» til EU-operasjonen. Forslaget skal behandles i slutten av april.

Les også:

 1. Les også

  EU vurderer interneringsleire for flyktninger i Afrika

 2. Les også

  Antall omkomne båtflyktninger har økt dramatisk det siste året

 3. Les også

  Over 10.400 båtflyktninger til Hellas hittil i år

 4. Les også

  FN: - 12 millioner mennesker er på flukt i Syria

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Italia har reddet 6 500 migranter

 2. VERDEN

  Libya presser bort skip som plukker opp båtflyktninger

 3. VERDEN

  Nesten 180 savnet etter forlis i Middelhavet

 4. VERDEN

  Fant 50 migranter i ødelagt båt: Her berges en høygravid kvinne

 5. NORGE

  Norge skal hente 800 Libya-flyktninger fra Rwanda og Romania i år

 6. DEBATT

  Ingen mennesker på flukt skal måtte drukne i Middelhavet