Ny studie: Paracetamol-bruk under graviditet gir økt risiko for hyperaktivitet

Den ferske britiske studien er den fjerde som finner en sammenheng mellom bruk av paracetamol under svangerskapet og hyperaktivitet hos barn.

- Man kan jo få dårlig samvittighet for den ene tabletten man tok, sier Caroline Lervaag, som tok en Paracet da hun gikk gravid med lille Edwin (1).

Barn som blir eksponert for virkestoffet paracetamol har økt risiko for atferdsproblemer og hyperaktivitet, konkluderer en ny studie som ble publisert mandag i det anerkjente medisinske tidsskriftet Jama Pediatrics.

Ifølge rapporten er det større risiko for at barnet får atferdsvansker og får hyperaktivitet dersom mor har brukt paracetamol da fosteret var 18 uker.

Dersom mor brukte paracetamol 32 uker inn i graviditeten, var det høyere risiko for at barnet også hadde emosjonelle problemer.

Flere studier konkluderer med sammenheng

Dette er den fjerde studien som finner en sammenheng mellom bruk av paracetamol under graviditet og økt risiko for atferdsforstyrrelser hos barn.

– Dette er en velutført studie fra England, sier Hedvig Nordeng, professor ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo til Aftenposten

Hun har selv forsket på bruk av paracetamol under svangerskap med bruk av data fra den store norske Mor og barn-undersøkelsen.

Hennes studie fra 2013 konkluderte med at kvinner som har brukt paracetamol i mer enn 28 dager i svangerskapet, har 70 prosent økt risiko for å få barn med symptomer på ADHD ved tre års-alderen.

- Tok Paracet én gang

Lille Edwin begynner i barnehagen imorgen. Moren Carolie Lervaag var svært bevisst på å ta lite medisiner da hun gikk gravid med ham.

– Jeg tok Paracet én gang under svangerskapet da jeg hadde høy feber - jeg fikk jo vite at det var trygt, sier Caroline Lervaag.

Vi treffer henne på gressmatten på St. Hanshaugen med lille Edwin, som fyller ett år om få dager.

Den nye undersøkelsen synes hun virker skremmende.

– Man kan jo få dårlig samvittighet for den ene tabletten man tok, sier moren.

– Men det kommer jo hele tiden nye undersøkelser, man kan ikke gå rundt og være redd hele tiden. Hun tar et godt tak i Edwin, som setter opp krabbetempoet.

Lervaag er blant dem som generelt er forsiktig med å ta medisiner, og hun var svært bevisst på å ta minst mulig tabletter under svangerskapet og leve så naturlig som mulig.

Trenger ikke frykte sporadisk bruk av paracetamol

Nordeng mener gravide ikke bør være redde for å bruke en tablett med paracetamol en gang iblant, men at en generell restriktiv holdning til medisinbruk under svangerskap er viktig.

– Dette gjelder også urtemedisin og andre produkter. Diskuter med legen dersom du har mye smerter og trenger medisiner, råder hun.

Utelukker genetiske faktorer

Den nye britiske studien har analysert data fra langtidsstudien Avon Longitudinal Study of Parents and Children, et pågående forskningsprosjekt fra University of Bristol i Storbritannia som kartlegger helsen til 14.500 familier, skriver CNN.

Det som skiller den fra tidligere studier er at forskerne har kontrollert
for faktorer som man vet kan gi barnet atferdsproblemer som røyking, alkoholkonsum, sosioøkonomiske faktorer og genetikk.

Studien har også kontrollert for fars medikamentbruk og konkluderte med at det ikke hadde noe å si for resultatet. Det hadde heller ikke mors medikamentbruk etter fødselen. Dette styrket de engelske forskernes mistanke til paracetamol.

– Det smarte ved å se på sammenhengen mellom fars medisinbruk og risikoen for atferdsforstyrrelser hos barnet, er nettopp at det ikke er noen biologisk påvirkning på fosteret, sier hun.

  • Jordmødre advarer mot for lav bemanning mange steder i Norge. I ett tilfelle måtte en kvinne føde alene.Les saken her.
Ifølge Folkehelseinstituttet er paracetamol et av det mest brukte smertestillende legemidler hos gravide

Noen svakheter ved studien

Nordeng peker imidlertid på noen svakheter ved studien.

– Det er fortsatt ikke mulig å utelukke at mors underliggende tilstand, altså grunnen til at hun bruker paracetamol, kan være den som fører til dette resultatet med barna, sier hun.

Hun ser det også som en svakhet at det ikke er gitt informasjon om hvilke doser paracetamol og hvilke andre medisiner kvinnene har tatt. Dette er en svakhet flere andre forskere CNN har snakket med også fremhever.

I den norske studien sammenlignet de søskenpar der mor hadde brukt paracetamol i det ene svangerskapet, men ikke det andre. Dermed kontrollerte den også for familieforhold. Studien fant ingen forskjell der det kun var snakk om sporadisk bruk av paracetamol under svangerskapet.

  • Nybakte mødre har krav på hjemmebesøk. Men langt fra alle får det. Les saken her.

– Legemidler kjøpt på butikk har også risiko

Nordeng tror studien vil gjøre folk mer bevisste på at legemidler kjøpt reseptfritt på for eksempel bensinstasjonen også kan ha risiko for gravide.

– Men det er viktig å presisere at det er andre smertestillende som er verre for gravide å bruke, for eksempel Ibux, som ikke bør brukes i det hele tatt i deler av svangerskapet.

Ifølge Folkehelseinstituttet er paracetamol et av det mest brukte smertestillende legemidler hos gravide. Medikamentet er fortsatt myndighetenes anbefalte førstevalg i behandlingen av smerter under graviditet.

Så mange som åtte av ti gravide norske kvinner bruker medikamenter under svangerskapet, ifølge norske studier. De fleste medisinene går over fra mor til fosteret, skriver forskningsmagasinet Apollon

Legemiddelverket anbefaler å bruke laveste effektive dose av paracetamol over så kort tid som mulig under svangerskapet.

– Undersøkelsene som har vært til nå om graviditet og bruk av paracetamol får varsellampene til å blinke, sier Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk.

– Men problemet med studiene er at det er vanskelig å vite om effekten skyldes tabletten eller tilstanden bak. Dersom man har smerter under graviditet kan man fortsatt bruke paracetamol når det er nødvendig, men så liten dose som mulig i kortest mulig tid, sier han.

  • Carlotta Carbonell hadde helt spesifikke ønsker til hvordan fødselen skulle bli. Derfor booket hun to profesjonelle fødselshjelpere. Se video her: