Norge

Eks-kjæreste var redd tiltalte dagen før drapet

Den 39 år gamle tiltalte for drapet på Kristin Juel Johannessen avviste tirsdag formiddag at han har noe med drapet å gjøre.

Den 39 år gamle drapstiltalte sa flere ganger at han hadde problemer med å huske detaljer om hva han gjorde på tiden da drapet skjedde for 17 år siden. Han sitter mellom sine to forsvarere Trine Franzen og Brynjar Meling .
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

En eks-kjæreste som den drapstiltalte hadde to barn sammen med, forklarte til politiet at hun var redd ham dagen før drapet.

Om natten stakk hun av med båt og utstyr og de to barna, mens eks-kjæresten ble liggende alene igjen på en leirplass ved Farris-vannet.

Statsadvokat Per Halsbog brukte tirsdag etter lunsj flere timer på å spørre den drapstiltalte 39 år gamle mannen om en båt- og telttur han i dagene før drapet hadde med sine eks-kjæreste og dere to døtre.

De fire reiste med båt på Farrisvannet og overnattet, eks-kjæresten og barna i telt, den nå drapstiltalte mannen sittende i en campingstol.

Les også

Tiltalte i Kristin-saken nekter straffskyld

Eks-kjæresten stakk av fra båt- og campingtur

– Da jeg våknet, var de borte. Det var bare et liggeunderlag, soveposen og stolen igjen. Jeg måtte gå tilbake på en sti.

– Men hun kunne vel ha ventet på deg, spurte statsadvokaten.

– Ja, det kunne hun godt ha gjort.

– Det kan tenkes to grunner til at hun dro avsted med båten og utstyret; enten var hun forbannet på deg. Eller hun var redd for deg, sa statsadvokaten.

-Hun hadde ingen grunn til å være redd

– Hun hadde ingen grunn til å være redd for meg, svarte den tiltalte.

Statsadvokaten ba retten om forståelse for at han spurte så nøye om denne overnattingsturen, som ikke uten videre har noe med selve drapet å gjøre.

– Men påtalemyndigheten mener dette er viktig, sa han.

Statsadvokaten ville vite nøye hvor lenge turen hadde vart. Den tiltalte mente det bare var en overnatting, og at de dermed var tilbake hjemme to dager før drapet.

Men det kom under utspørringen frem at turen varte to dager, og at han våknet opp alene ved Farrisvannet onsdag formiddag, dagen før drapet skjedde.

Da hadde mannen gått og haiket seg frem til noen venner, hvor han overnattet og hvor han kjørte hjemover med mopeden sin drapsdagen.

– Hvordan var humøret da du kom frem dit til vennene, spurte statsadvokaten.

– Jeg var irritert og oppgitt, men ikke rasende, forklate den tiltalte.

Les også

Tiltalte i Kristin-saken nekter straffskyld

Følte seg truet av kniv

Under eksaminasjonen kom det frem at mannens eks-kjæreste hadde følt seg truet av en kniv som lå fremme under båt- og campingturen.

– Jeg hadde med en kniv som er vanlig på tur. Det var hun som var vanskelig. Det oppstod mange situasjoner med henne, når hun ikke fikk det som hun ville, forklarte 39-åringen.

Han fikk også en rekke spørsmål om hva slags klær han hadde på seg, og om han hadde en spesiell ryggsekk som statsadvokaten viste frem bilde av.

Informasjonen vil trolig ha betydning når vitner senere skal forklare seg om den såkalte Lågendalsmannen - en person som kjørte crossmoped i området der Kristin dagen etterpå ble funnet kvalt på en sti på Mørk i Larvik.

Syv punkter som hjelper deg å forstå Kristin-saken

Ble innkalt av politiet etter mopedundersøkelse

En undersøkelse av crossmopeder i området førte til at mannen som nå er tiltalt ble innkalt som vitne av politiet.

Han har en moped som lignet på den som mange av vitnene hadde sett i distriktet den dagen Kristin ble drept.

Under avhøret kom det også frem at den tiltalte i tiden før drapet hadde mistet jobben.

– Jeg likte ikke jobben. Jeg var sykemeldt og leverte ikke sykemelding, forklarte han. Han sa også at et brudd med kjæresten like før hadde vært en påkjenning for ham.

Kristins familie glad for anerkjennelse

Statsadvokat Alf Martin Evensen roste Kristins familie for at de aldri hadde gitt opp, for at de hadde gjennomført sin egen etterforskning og stadig oppfordret politiet til å gjenoppta saken.

– Familien satte stor pris på den anerkjennelse påtalemyndigheten ga uttrykk for. De har sett frem til at rettssaken skulle starte, selv om det er en stor påkjenning for dem, sier bistandsadvokat Nora Hallen til Aftenposten.

Kristins mor, far og storesøster er tilsted i rettssalen, og sitter på en benk rett bak tiltalte og hans to forsvarere.

Les mer om

  1. Drap