Norge

Sunne vaner gir bedre muligheter for å overleve tarmkreft

Pasienter som holder seg i form og spiser mye frukt og grønnsaker, øker sine sjanser til å overleve tarmkreft, viser ny studie.

Frukt og grønt kan bidra til å øke sjansene for å overleve tarmkreft, viser ny studie.
  • Sol Sigurjonsdottir

Det har lenge vært kjent at en sunn livsstil kan virke forebyggende for en rekke kreftformer. Men en ny studie viser at også pasienter som allerede har utviklet tarmkreft, har bedre muligheter til å overleve hvis de lever sunt. Særlig viktig er det å spise mye frukt og grønnsaker.

— Resultatet i denne studien viser at en sunn livsstil ikke bare forebygger kreft, men for dem som utvikler kreft, er sjansen for å overleve større dersom de lever sunt, med mosjon, godt kosthold og uten overvekt, sier forsker Dora Romaguera ved Imperial College London, som har ledet den internasjonale studien hvor også Kreftregisteret har deltatt.

Rammer mange

Tarmkreft er den tredje vanligste kreftformen i Norge både for kvinner og menn. Det er en kreftform som tar mange liv. I 2013 døde 1.171 personer her i landet av dette.

Forskerne gikk gjennom data for 520.000 deltakere fra ti land. De så på medisinsk historie, kosthold og livsstil, og deltakerne ble veid og målt. I løpet av studien fikk nesten 3.300 av deltakerne tarmkreft.

Forskerne fant at sunn vekt og mye frukt og grønt i kostholdet hadde den sterkeste påvirkningen på overlevelsen. For kvinner var det også en sammenheng om de hadde ammet. Tidligere er det kjent at amming kan ha en positivt effekt ved brystkreft, men det er første gang noe lignende vises for tarmkreft.

Må forske mer

Forskerne understreker at det er nødvendig å se nærmere på sammenhengen mellom livsstil og overlevelse. Det har ikke vært mulig å si noe om hva som ville skje dersom pasienten la om til sunnere vaner etter å ha fått diagnosen.

Forskerne kunne heller ikke vite om livsstilen endret seg vesentlig underveis i studien.

Les også

  1. Halvparten tilbys ny kreftbehandling

  2. Dyr kreftmedisin bør vurderes på nytt

  3. Prestisjekamp innen kreftomsorgen