Norge

Politiet om dobbeltdrapet: Vi har DNA-spor som knytter siktede til handlingen

Den 15 år gamle gutten som er siktet for dobbeltdrapet i Kristiansand, er nå overført til Bjørgvin fengsels ungdomsenhet, der han følges opp av ansatte med spesialkompetanse. Politiet sier at det ikke er noe som tyder på at flere var involvert i drapene.

Sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar under torsdagens pressekonferanse på politihuset i Kristiansand.
  • NTB

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag opplyser kriminalsjef Terje Kaddeberg Skaar at de har sikret DNA-bevis som knytter siktede til handlingen. De understreket også at det ikke er noe som tyder at det var flere gjerningspersoner involvert. Politiet har etterforsket og avhørt flere personer, etter at det i Kristiansand har versert rykter om flere navngitte gjerningsmenn. Politiet avviste at flere er involvert i saken.

Tidligere i dag ble det kjent av politiet har funnet kniven som ble trolig ble brukt i drapet på Tone Ilebekk(48) og Jakob Hassan (14). Kaddeberg Skaar sa under pressekonferansen at denne skal ha blitt funnet «relativt langt» fra åstedet.

I tillegg har politiet sikret seg andre tekniske spor som de mener beviser at 15-åringen sto bak drapet han har tilstått.

Tilbakeviser kritikk

På pressekonferansen svarte også politiet på kritikken mot at politiet avhørte 15-åringen uten forsvarer tilstede.

– Det er politiets oppfatning at reglene i straffeprosessloven er fulgt, sier Kaddeberg Skaar.

Politiet fastholder at det var riktig å gjennomføre avhøret av 15-åringen uten forsvarer etter at han ble siktet for dobbeltdrap.

– Vi står støtt på den avgjørelsen vi har tatt, sa konstituert visepolitimester og leder for felles kriminalenhet Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt på pressekonferansen.

Det faktum at den 15 år gamle gutten var i så dårlig mental forfatning at han måtte tilbringe natten på psykiatrisk sykehus etter å ha tilstått dobbeltdrapet, påvirker ikke vurderingene rundt det halvtimes lange avhøret. Heller ikke at gutten selv var ille tilredt og knivskadd, gjør at politiet i ettertid vurderer saken annerledes.

Guttens forsvarer og flere strafferettseksperter har rettet tydelig kritikk mot politiet for beslutningen om å gjennomføre avhøret uten forsvarer til stede.

Gutten ønsket å gjennomføre avhøret

Skaar støtter seg blant annet til at 15-åringen selv ønsket å gjennomføre avhøret, der han forklarer i detalj om hva som skjedde da han knivstakk Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48). Gutten avslo tilbudet om å vente til forsvarer var til stede.

– Vi vurderte siktedes psykiske og fysiske tilstand, og konkluderte med at det var forsvarlig å ta avhøret. Det var et avhør som siktede selv ønsket å gjennomføre, sa Skaar.

15-åringen hadde verge til stede da han ble orientert om drapssiktelsen, men ikke da avhøret om drapsforløpet ble gjennomført.

Overført til spesialfengsel

Gutten er nå overført til Bjørgvin fengsels ungdomsenhet, der han følges opp av ansatte med spesialkompetanse.

Ifølge NRK har guttens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, sagt at årsaken til dette er siktedes lave alder og at han ble utskrevet fra psykiatrisk sykehus onsdag. Han kan ikke oppholde seg i et vanlig fengsel og har det siste døgnet vært i den spesialtilpassede avdelingen ved Bjørgvin fengsel i Bergen.

Bjørgvin fengsels ungdomsenhet har spesialkompetanse på unge kriminelle. Arkivbilde.

– I et ordinært fengsel må i hovedsak den innsatte tilpasse seg systemet i fengselet. Ved ungdomsenheten vil fengselet tilpasse seg behovene til den enkelte, sier Per Omdal, som leder ungdomsenheten og er assisterende fengselsleder ved Bjørgvin fengsel.

Fengselet, som tar imot ungdommer fra hele landet, har plass til fire personer. Omdal sier at de har høyere bemanning enn ordinære fengsler og bistand fra helsepersonell, barnevernsfaglig personell og skolehold.

Advokat Svein Kjetil Stallemo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Les også

  1. Forsvareren krevde legetilsyn da han møtte 15-åringen

  2. Politiet får kritikk for å ha avhørt drapssiktet 15-åring uten forsvarer til stede

  3. Tone Ilebekk (48) drept da hun forsøkte å redde Hassan

  4. Elever ved flere skoler er berørt av drapet i Kristiansand