Norge

Naboene møkk lei

Etter stengningen av rånergaten i Notodden, har rånerne endret rute. Nå kjører de i stedet gjennom et boligstrøk for full musikk.

- Rånerne kjører til tre-fire om morgenen, sier nabo til den nye rånerruten, Ole Jørgen Mathisen. Her får han og Aftenposten en lite hyggelig hilsen fra forbikjørende ungdommer. Foto: CARL MARTIN NORDBY

  • Forf>
  • <forf>einar Haakaas Carl Martin Nordby (foto) <

— Vi er møkk lei, sier beboer Ole Jørgen Mathisen. Brenning av bildekk, brann i containere og bråk i gatene har preget Notodden den siste uken. I går ble et hus påtent i Heddal rett utenfor byen. En av dem som er siktet for brannen, skal ha tilknytning til rånermiljøet.

Får ikke sove.

Grunnen til bråket er at 100 meter av Storgaten sist mandag ble gjort om til gågate. Dermed ble den klassiske rånergaten i Notodden, der ungdommene kjører frem og tilbake hele kvelden, stengt.Resultatet er at rånerne har funnet nye veier å kjøre i sentrum. Nå går trafikken tett inntil de gamle arbeiderboligene i den såkalte Grønnbyen. 25 husstander har fått rånerkjøringen rett i fanget. - Vi hadde nesten ikke trafikk her tidligere. Nå fortsetter kjøringen til tre-fire om morgenen. Dette startet straks Storgaten ble stengt, sier beboer Ole Jørgen Mathisen. Han driver med godstransport, og starter arbeidsdagen tidlig om morgenen, ofte klokken 04.- Med det bråket her blir det dårlig med søvn, sier Mathisen.

Ga finger'n.

En eldre Mercedes-Benz sklir forbi oss der vi står i gaten. Den tidligere luksusbilen er det aller heteste i rånerbil om dagen. En finger i været fra en kvinnelig passasjer markerer synspunkter på vår tilstedeværelse. Ut av bilen hamrer den dunkende bassen fra kjøretøyets generøse lydanlegg.- Temperaturen har steget betraktelig her i byen, sier Mathisen.Han og naboene er frustrerte over at bilistene ikke respekterer at gaten utenfor deres stuedør egentlig er stengt for kjøring etter klokken 22.00.- Men politiet gjør jo ingenting med dette. Nå må de rydde opp, sier Mathisen.

Naboene tok affære.

Selv har naboene hatt aksjoner i gaten. Blant annet har de satt seg ned med refleksvester for å markere stopp i kjøring etter klokken 22. Veien inn til boligfeltet har de til tider stengt med tau.Noen netter har de rygget ut i gaten, og rett slett sperret gaten ved boligene. Under enkelte møter med rånerne har det vært tilløp til håndgemeng. Mathisen sier at han egentlig er for gågaten, selv om trafikken i nabolaget har økt noe.- Problemet her i byen er at man ikke har gjort nok for ungdommen. De må få noe annet å gjøre enn å kjøre gatelangs. Vi har jo en flyplass liggende ved byen. De kan jo kjøre fra seg der, mener Mathisen. Han håper rånerne snart vil avblåse aksjonene, slik der har lovet.