Norge

Hopper av aksjefond

Norske fondssparere vil ha lavere risiko.

  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Norske fondssparere har siden nyttår solgt aksjefond for 3,2 milliarder kroner mer enn de har kjøpt for. Pengene flyttes over til sikrere spareprodukter.

Tre av fire solgte aksjefondsandeler i første kvartal ble solgt unna i mars, etter et minikrakk på omtrent ni prosent på Oslo børs og andre markeder.

Det viser tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF).

Men bransjen vil ikke gå med på at nordmenn selger på bunn.

— Det er en usann myte. 97 prosent av aksjefondssparere fortjener ros for sin håndtering av børsfallet i februar, mars. De har forstått spareformen og holdt seg i ro gjennom kurssvingningene, sier Lasse Ruud, administrerende direktør i VFF.

Sparer sikrere

5,5 prosent av midlene som er plassert i fond ble solgt i første kvartal. Normalt ligger denne andelen mellom 2,7 og 3,1 prosent.

- Vi anbefaler ikke den type spekulasjon som det lille mindretallet ser ut til å drive med. De forsøker å "time" markedet, og vil mest sannsynlig mislykkes med det, sier Ruud.

Samtidig som at personkunder solgte aksjefond, var det god tilstrømning til andre spareprodukter.

Tallene fra VFF viser at nordmenn kjøpte pengemarkedsfond, kombinasjonsfond og obligasjonsfond for tilsammen 2,7 milliarder kroner i årets tre første måneder.

— Lær av staten. De har en stor andel aksjer, de er rolige når børsene svinger, og de har en jevn sparing, råder Ruud.

Sjekk vår fondsliste: De beste fondene

Les ekspertråd om fond: Slik bør du spare

Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening anbefaler folk å lære av staten.