Norge

Husmaling holder ikke

30 av 45 utemalinger slaktes i ny test.

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Les også:

Det er det svenske forsikringsselskapet Folksam som har testet malt trepanel for vær og vind på fire steder i Sverige over en toårsperiode. Testen er ifølge Dagens Nyheter den første i verden i sitt slag, og de har målt hvor mye mugg som har grodd frem i løpet av de to årene.

For mye mugg

Resultatet er nedslående for huseiere — 30 av 45 testede malinger fikk så mye mugg at de ikke holder mål, og Folksam fraråder kjøp av disse malingstypene.

— Vi har testet alt fra billige malinger kjøpt i byggvarehus til dyre malinger fra spesialbutikker. Grovt sett viser testen at det årlig selges utemaling som skaper mugg for en milliard kroner til de svenske villaeierne, sier Jan Snaar, miljøsjef i Folksam til Dagens Nyheter.

Av utemalingene som ikke godkjennes i testen finner man blant andre malinger fra Flügger, Nordsjö og Beckers, som også selges i Norge.

Se hvilke utemalinger som er godkjent og ikke godkjent for mugg på Aftonbladet.se.

Omdiskutert test

Beckers har flere malinger både på ja- og nei-listen. Frode Andersen, administrerende direktør i Beckers i Norge, sier at en slik test er positiv, men at den kan skape usikkerhet hos forbrukerne.

— Testen har vært omdiskutert, fordi den har gitt endel rare utslag. Fargestabilitet og slitasje må ses over lengre sikt enn to år. Vi fikk for eksempel ikke godkjent en maling det første året, som vi fikk godkjent i år to av testen, sier Andersen til Forbruker.no.

- Ingen reklamasjoner

Nordsjö har fem malingstyper på listen over ikke-godkjente malinger i testen, tre som også selges i Norge.

— Vi har de siste 4 årene ikke hatt noen reklamasjoner på Tinova VX og Tinova V Täckfärg (Tinova V Akryl i Norge) på grunn av sopp og algevekst, skriver Arne Lie, markedssjef i Nordsjö i Norge til Forbruker.no i en e-post.

Han mener sopp/algevekst kun er et kosmetisk fenomen.

— Det betyr ingen ting for beskyttelse av overflaten, skriver han.

- Alle får problemer

Olof Holmer i Sveriges Färgfabrikanters Förening mener Folksam blåser opp forskjeller mellom produktene på en måte som ikke stemmer med virkeligheten.

— Testen har endel rare konklusjoner. Alle malinger får problemer med mugg og alger over tid, det er det ikke så mye å gjøre med, sier Holmer til Forbruker.no.

- Men testen viser vel at noen malinger holder lenger enn andre?

— De gjennomførte en tilsvarende test for to år siden, og en av de beste malingene da er på listen over de dårlige nå. Testen blåser opp små forskjeller til store. Egentlig er det ikke noen stor forskjell på malingstypene.

Les flere boligsaker på www.forbruker.no/bolig

Valg av utemaling kan være avgjørende for risikoen for mugg.