Fire av ti betaler svart

Og det med god samvittighet.

Les også:


Hele 37 prosent av oss har kjøpt svarte tjenester. Og ikke bare benytter vi oss av svart arbeidskraft, vi gjør det med god samvittighet: Hele 43 prosent av oss mener nemlig at det er helt greit å betale svart for å få utført en liten jobb i hjemmet.

Det viser en meningsmålig Synovate MMI har utført for Skattebetalerforeningen.

— Beklagelig

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen mener trenden er nedslående:

— Det er beklagelig at så mange både kjøper svart arbeid, eller kan tenke seg å gjøre det, for å unngå skatt og avgifter, sier han.

Hovedårsaken til at så mange velger å kjøpe svarte tjenester er at det er billigere, viser undersøkelsen. 73 prosent av dem som har kjøpt svarte tjenester oppgir dette som årsak. 14 prosent sier at de synes det er enklere, mens ni prosent mener det går raskere.

Snekker og maler

Det er hovedsakelig håndverkertjenester som kjøpes svart. Av dem som har kjøpt svarte tjenester oppgir 25 prosent at de har brukt snekker, 16 prosent at de har brukt maler, og 11 prosent at de har brukt elektriker svart. Vaskehjelp og barnepass kommer lenger ned på listen. Henholdsvis ti og syv prosent oppgir at de har betalt svart for disse tjenestene.

Les også:

Les også

Slik ordner du lovlig vaskehjelp

Selv om andelen som benytter svart arbeid har holdt seg relativt stabil de seneste årene, er Strodrange likevel overrasket over størrelsen.

— Vi hadde en tilsvarende undersøkelse i fjor, da svaret var det samme. Men i fjor snakket man om å intensivere forsøket på å endre holdningene til svart arbeid. Dette viser at det ikke har hjulpet.

Finsk modell

Stordrange mener at omfanget av kjøp og salg av svarte tjenester kan reduseres ved å se til Finland. Der er det innført skattefradrag for arbeid i hjemme, men kun for arbeid som kan dokumenteres. Dette gir insentiver til å kjøpe tjenester på lovlig vis, mener Stordrange.

Les flere artikler på Forbruker.no.

Vi betaler svart med god samvittighet. Illustrasjonsfoto.