Norge

Påsken tilbringes neppe i solveggen

Det flotte påskeværet ser ut til å la vente på seg, og kanskje kommer det ikke i det hele tatt. Trøsten får være at det blir godt skiføre flere steder.

Dette er drømmeværet for mange når påsken står for døren. Men det er ikke sikkert at det er så lett å finne.
 • NTB-Ole Henrik Tveten

Påsken er like rundt hjørnet, og flere starter ferien allerede til helgen.

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes har ingen enkel oppgave med å innfri folks ønsker for påskeværet.

Det er riktignok perioder med sol her og der, av og til, men man bør ikke skru opp forventningene om drømmeværet. I alle fall ikke for første del av påsken, sier hun.

Palmehelgen ser ut til å bli best på Østlandet, før det er nord som overtar neste uke.

Er det sol du er ute etter?

– Det er et lavtrykk som kommer til å surre rundt oss gjennom helgen. Det blir nok ganske fint på Østlandet i palmehelgen, men så blir det antageligvis mer ruskete neste uke, sier Moxnes.

Hun forteller at værsituasjonen den første helgen vil være slik den har vært de siste dagene: snøbyger i Møre og Romsdal, Trøndelag, og litt snø i Nord-Norge.

– Østafjells ligger mer i le, så der kan det bli perioder med sol og opphold. Så er det sol man er ute etter, er det Østlandet som er stedet i helgen. Men er man ute etter nysnø, er det andre steder som er bedre, sier Moxnes til NTB.

Godt skiføre

Dersom det er det gode skiføret man ser etter, kan fagsjef Tore Veisetaune i Fjelltjenesten i Statskog fortelle at store snøfall i mange fjellområder nord og sør i landet sikrer brukbare forhold for skiturer.

Til Nationen sier Veisetaune at kuldeperioder i mange fjellstrøk den siste tiden også gir bra skiføre og fine muligheter til isfiske i mange høyereliggende områder til over påske.

Utmarkskonsulent Sjur Åsgård, som dekker deler av Trøndelag, Innlandet og Romsdal, sier de har et hardt lag med skaresnø og nysnø på toppen.

– Værmeldingen tilsier at vi beholder nysnølaget oppe på skaren og godt føre gjennom påsken. Isen på vannene er mellom 40 og 60 centimeter tykk og er dermed trygg, sier Åsgård.

Han minner om at man likevel bør en være forsiktig ved inn- og utløp i vassdragene.

Mildt og grått

Selv for meteorologer er det ikke godt å si hva slags vær vi får utover neste uke – men det er lite som tyder på de store endringene.

Moxnes kan se at det ikke blir så ille i nord. Her blir det perioder med sol, mens det blir mildt og en del gråvær i sør.

– Men det er pause i lavtrykkene, så det er mulighet for å få sett solen i sør også. Men det blir mer skiftende, sier Moxnes.

Denne perioden er det nordlige deler av landet som får det beste været. Skal vi tro meteorologen, blir det lengre perioder med sol i løpet av uken. Temperaturene beskrives som vinterlige.

Veldig sterke UV-stråler

Fordi påsken kommer så sent i år, står solen høyere på himmelen, og solstrålene er sterkere. Faktum er at vinterblek hud blir lett solbrent, enten man er på fjellet, i byen eller i sin egen hage.

Og det er ikke bra for huden.

– I områder i Sør-Norge med snø kan UV-strålingen denne påsken komme opp mot det nivået vi normalt har midt på sommeren, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

I Midt-Norge og Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden, spesielt der det er snø.

– Ved overskyet eller disig vær er det lett å tenke at solen ikke er like sterk. Men UV-strålingen dempes ikke like mye som lyset, og du kan bli både solbrent og snøblind hvis du dropper solkrem eller solbriller, sier Nilsen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5