Norge

Tid for å bytte?

En gjennomgang av fondene som er på markedet viser at hele 19 aksjefond har levert dårligere enn bankkonto de siste fem årene. Bør du bytte fond nå?

— Det er en vanskelig problemstilling. Det er viktig å finne ut hvorfor fondet har levert dårlig. Er det fordi markedet fondet er investert i som har gått dårlig generelt? Eller er det fordi forvalteren har gjort en dårlig jobb? spør Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening. Han mener at det kan være grunn til å bytte fond dersom det er forvalteren som har gjort en slett jobb. Samtidig er det ikke sikkert at det nye fondet vil levere bra i fremtiden. Rådgivere anbefaler en tidshorisont på fem år eller mer når du sparer i aksjefond. Fondsanalytiker i Morningstar.no, Thomas Furuseth, peker på skatteelementet ved å bytte fond. - Å bytte fond utløser skatt på avkastningen og det kan være tøft å tjene på transaksjonen. Om det lønner seg kommer helt an på den individuelle situasjonen og derfor er det viktig å tenke seg nøye om og sjekke de ulike fondene. Ikke handle overilt, råder Furuseth. Han forstår at mange syntes det er tøft å se sparepengene synke i verdi. - Men sånn kan det være. Det er viktig å ha en strategi som sier noe om hvordan man skal gå inn og ut av aksjemarkedet, avslutter fondsanalytikeren.

Det er viktig å finne ut <haf>hvorfor</haf>fondet har levert dårlig, understreker Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening. Foto: SVEIN E. FURULUND

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Kundene betaler for at fondene skal gi dem ekstra avkastning. Men svært mange aksjefond gjør det dårligere enn børsen.

 2. ØKONOMI

  Aksjemarkedet var dårlig i fjor. «Smarte» aksjefond gjorde vondt verre for kundene.

 3. ØKONOMI

  KLP: Fondskundene søler bort 1,6 mrd. hvert år

 4. ØKONOMI

  Statistikken viser bare gode aksjefond. De dårlige er borte.

 5. ØKONOMI

  Sparerne betaler dyrt for å tjene mer. Men flertallet av de smarte aksjefondene leverte ikke i fjor.

 6. ØKONOMI

  Slik skal aksjefondene levere det de lover: En nyansatt fra Oljefondet, en unik modell og en egen DNB-plan.