Det beste fra Aftenpostens fotografer: 58 bilder som oppsummerer 2021

En Taliban-soldat som tester romaskinen i den norske ambassaden i Kabul – det står igjen som ett av mange øyeblikk for historiebøkene.

Aftenposten fant 56 Taliban-soldater i den norske ambassaden i Kabul. Taliban-sjefen Amir Mohammed Mohammed tester den norske ambassadørens romaskin.

Glede, sinne og overraskelse. Undring og ettertanke. Med bildene vi presenterer i Aftenposten, forsøker vi å fryse tiden og forklare leseren hva som skjer. Men da bildet av den roende Taliban-soldatene kom inn fra Aftenpostens Afshin Ismaeli i Kabul, ble vi selv litt overrasket og undrende. For hva var egentlig dette?

Vi har ikke alle svarene. Men når våre fotojournalister reiser til Oppsal, Jotunheimen, Polen eller Kabul, forsøker vi gjennom bildene å gi leserne mer forståelse av hva som skjer.

Er Taliban bare koselige gutter som trener på romaskin? Neppe. Men også dette er en del av virkeligheten. Episoden i den norske ambassaden i Kabul er én av mange historier fra Afghanistan og resten av verden som Aftenpostens lesere fikk ta del i i 2021.

2. januar 2021: Den 30. desember 2020 går et stort kvikkleireskred i Gjerdrum. Ti mennesker mister livet, og ni hus forsvinner i skredet. I dagene etter driver hjelpemannskaper søk og sikring i skredområdet.
16. februar 2021: I Bærum idrettspark får Bitteba Hjemdal (93) sin første dose av koronavaksinen.
25. februar 2021: Boston, Massachusetts, USA: Nyutdannet cellist Casey Murray hadde hele året planlagt med turne og jobbing, men på grunn av pandemien har ting blitt kansellert eller gått over til Zoom. Vi møtte henne hjemme i kollektivet.
25. februar 2021: En ny runde med nedstenging på grunn av koronasituasjonen i Norge. Søsknene Maja (11) og Adam Moen Winter (10) og brødrene Anton (11) og Hermann (9) Hannemann Hellestveit møtes for ballspill på Dælenenga i Oslo.
7. mars 2021: Johannes Høsflot Klæbo kommer inn på oppløpet med russiske Aleksandr Bolsjunov. Russeren brekker staven og Klæbo diskes fra 5-mila. Emil Iversen (t.h.) vinner til slutt VM-gullet i Oberstdorf, Tyskland.
11. mars: Hun blir gjenkjent når mascaraen renner og håret ligger svett i pannen. Hun løp fra terroristen i Utøya-filmen fra 2018. I mars var Andrea Berntzen aktuell som IS-offer i TV 2-serien Bortført.
18. mars 2021: En koronapasient røntgenfotograferes på intensivavdelingen på Rikshospitalet.
6. mai 2021: Massetesting av skoleelever starter våren 2021. På Lakkegata skole i Oslo er det et stort utbrudd av korona, og fagsykepleier Carina Åslid viser eleven Frida hvordan koronatesten skal foregå.
25. mai 2021: Aftenposten møtte koronapasient Bente Hauger på Ahus i slutten av mai. Da var hun i ferd med å komme seg. – Det var tøft. Men jeg bestemte meg for ikke å gi meg, sier pensjonisten.
27. mai 2021: Gaza by, Gazastripen. Maria Hatab (4) fra Gaza mistet moren og fire søsken i et Israelsk bombeangrep. Hun har fortsatt faren Alaa Abu Hatab (34).
Mai 2021: Hver uke dør to mennesker i Oslo uten etterlatte som kan ta seg av gravferden. Vi fulgte «Jan» på hans siste reise.
28. mai 2021: Munch flytter fra Tøyen til Bjørvika. Men først må det testes. Og denne maikvelden er det et kunstverk på 11x5 meter som har sin generalprøve.
1. juni 2021: Ila fengsel- og forvaringsanstalt. Høyesterett beslutter at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen skal løslates fra fengsel. Her kjører han ut av fengselet med sin far, Svein Kristiansen.
21. juni 2021: «Dang» ble smuglet inn i Norge i et bagasjerom. Et halvt år senere ble han pågrepet på en hasjplantasje.
4. juli 2021: Operastranden i Oslo åpner, og gir muligheten for strandliv midt i byen.
30. juli 2021: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) driver valgkamp i Nesna i Nordland, og lover å gjenåpne høyskolen.
3. august 2021: Karsten Warholm vinner OL-gull på 400 meter hekk og setter ny verdensrekord i Tokyo-OL med tiden 45,94.
14. august 2021: På jakt etter likesinnede: Palestinske Lobna Odeh hjelper broren sin med å finne en palestinsk kone.
14. august 2021: Stupekonkurranse fra et 27 meter høyt tårn utenfor Operaen i Bjørvika i Oslo. Alain Kohl fra Luxemburg i svevet.
2. september 2021: Manhattan, New York. Monica Iken-Murphy (51) mistet mannen Michael Iken i World Trade Center 11. september 2001. Han var 37 år da han døde. Hver morgen våkner Iken-Murphy opp til utsikten av Manhattan og World Trade Center.
7. september 2021: I mars overlevde skihopper Daniel-André Tande av de verste fallene i hoppsportens historie. Seks måneder senere var han klar for comeback med titanplate i kragebeinet.
8. september 2021: På et privat universitet i Kabul har høstsemesteret nettopp startet. Det er svært begrenset oppmøte. Et forheng skiller kvinner fra menn.
11. september 2021: Ap-leder Jonas Gahr Støre på valgkampinnspurt i Tromsø.
13. september 2021: Spenning når de første valgresultatene tikker inn på Venstres valgvake i Oslo sentrum.
13. september 2021: KrF holder valgvake på Vulkan i Oslo. Stortingsvalget blir det dårligste siden krigen.
13. september 2021: Jonas Gahr Støre jubler for valgresultatet på Folkets Hus i Oslo.
13. september 2021: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har innrømmet valgnederlaget og forlatt talerstolen på Høyres valgvake.
13. september 2021: Hver dag snakker seksåringen med mor og far i Kabul. Han vet ikke når han ser dem igjen. Han er ett av de evakuerte barna fra Afghanistan som kom til Norge etter at Taliban tok over makten i landet.
16. september 2021: Bryter Felix Baldauf etter trening i Lambertseter flerbrukshall.
16. september 2021: Rodeo i Washington County. Texas, USA.
17. september 2021: Taliban-soldater nyter fritid i pedalbåt formet som en svane, på Qargha-sjøen på utsiden av Kabul.
25. september 2021: Setare Janan (7 måneder) lider av alvorlig underernæring og får behandling på Mirwais-sykehuset i Kandahar i Sør-Afghanistan.
25. september 2021: Én-meteren forsvinner, og vi tror nesten at koronaen er over. En trikk full av festglade mennesker suser over Grünerløkka.
September 2021: Hver sommer slippes 2,2 millioner husdyr til seters for å gjøre seg fete, blant stadig flere hytter. Hyttefolk kritiseres for å være redde for dyrene. Bøndene får hets for å la dem beite blant folk. Fra A-magasinets reportasje på Kvamsfjellet.
27. september 2021: Glasiolog Liss Andreassen er i Jotunheimen og måler Hellstugubreens tykkelse. Den blir stadig mindre.
Oktober 2021: Judit Muamba (30) får støvler av aktivister i skogområdene mellom Polen og Hviterussland. Aftenposten følger flyktninger og andre migranter fra Irak, Kamerun og Kongo på en farefull reise mot Europa.
Oktober 2021: Økonomien kollapser og de som har råd prøver å reise ut. Libanesiske pund er verd en tiendedel av det de var for to år siden. Fattige libanesere flytter inn i den gamle flyktningleiren Shatila (bildet).
12. oktober 2021: Utover høsten tar antall innleggelser seg opp på norske sykehus. Mange av dem er ikke korona. Blant annet øker antall innlagte barn med RS-virus. Sanaz Ormaz Ferdowsis datter Isabella (10 uker) er innlagt på barneavdelingen på Ullevål sykehus.
12. oktober 2021: Artisten Aurora i Muséhagen, Botanisk hage i Bergen i forbindelse med intervju i A-magasinet.
14. oktober 2021: Nøkkeloverrekkelse på Statsministerens kontor. Erna Solberg (H) går, Jonas Gahr Støre (Ap) tar over.
15. oktober 2021: Kriminalteknikere arbeider i en leilighet på Kongsberg etter at fem mennesker ble drept i et angrep i byen.
15. oktober 2021: Nyutnevnt justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker Kongsberg i forbindelse med angrepet som krevde fem menneskeliv.
18. oktober 2021: Regjeringserklæringen legges frem av Jona Gahr Støre (Ap) i Stortinget. Erna Solberg (H) er tilbake i Stortingsalen som stortingsrepresentant.
19. oktober 2021: For å gi plass til utvidelse av kullgruven må byer som Lutzerath vest i Tyskland flyttes. Et stadig økende energibehov gjør at gruver som denne fortsatt holdes liv i.
20. oktober 2021: Joao Centeio studerer ved XJTLU utenfor Shanghai i Kina. Han har studert på nattetid i halvannet år på grunn av koronaepidemien og de strenge innreisereglene til Kina.
20. oktober 2021: Åpning av det nye Munchmuseet i Bjørvika. «Skrik» er på plass.
Oktober 2021: Kristine og mannen får en sønn ved hjelp av surrogati i Georgia. Men å få barnet med hjem blir ikke så lett. Aftenpostens fotograf Monica Strømdahl følger Kristine og sønnen gjennom den siste tiden i Georgia og hjem til Norge.
21. oktober 2021: Josephine Juul Møller er Norges beste RG-utøver (rytmisk gymnastikk) med fersk kongepokal.
2021: Heksen Pernille Jensen gjør ritualer i leiligheten sin (Bildet er en del av en større dokumentar om hekser i A-magasinet).
2. november 2021: Et gløtt av normalitet med fullt konsertlokale på Oumou Sangaré-konsert på Rockefeller.
18. november 2021: Stortingspresident Eva Kristin Hansen møter pressen i forbindelse med Aftenpostens avsløringer om Stortingets pendlerboliger. Senere samme dag går hun av.
22. november 2021: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Banks korridorer, fire måneder før han etter planen skal gå av.
25. november 2021: Erik Lea (65) forsvarer alt og alle. Så lenge han overlever flyturen. Fra Lørdagsportrettet i Aftenposten.
30. november 2021: Her faller flere drømmer om Europa i grus. Da gjenstår ett håp. For å nå frem, må livet settes på spill. En gruppe migranter og flyktninger deler middagen broderlig seg imellom.
1. desember 2021: Billettsalget stuper for konserter etter regjeringens signaler om pandemien. Fra konsert med Cloroform på Parkteatret i Oslo.
7. desember 2021: Så ryker de hyggelige sammenkomstene igjen. Skoleavslutninger holdes med foreldre utenfor gjerdet. Luciatogene flyttes ut i skolegården. Det er situasjonen i desember 2021, som her på Trasop skole i Oslo.
13. desember 2021: Nye restriksjoner og nedstenging like oppunder jul, med omikronvarianten på fremmarsj og smittetall som når nye rekorder.
21. desember 2021: Lege Anders Dyreborg Nielsen gnir seg i ansiktet. Nattevakten på Sykehuset Østfold har vært travel og Dyreborg Nielsen er sliten.