Dobbelt så dyrt i bokhandelen
Den nye bokbransjeavtalen har ført til svært varierende bokpriser. Kjøper du bøker på riktig sted, kan du få dem til halv pris.
Prisene på bøker varierer kraftig mellom ulike bokhandler og nettbokhandler. Vår pristest viser at syv romaner til sammen koster 1098 kroner hos den billigste aktøren, mens prisen er dobbelt så høy hos den dyreste. Bokklubben er vinneren, etterfulgt av Bokkilden.no. Tanum er bokhandelen som kommer dårligst ut.
Maksimal rabatt.
Terje Kolstad, informasjonssjef i både Bokklubben og Bokkilden.no, er ikke overrasket over at Bokklubben er billigst. — Vi har lagt oss på den linjen og gitt maksimal rabatt på alle bøker siden første mai i fjor. I alle uavhengige pristester jeg har sett kommer Bokklubben billigst ut, sier Kolstad.Mer overraskende er det at Bokkilden.no havner på andreplass.- Bokkilden.no havner på litt forskjellige plasser i pristester, fordi vi ikke har pris som første parameter. Bokkilden.no skal også være konkurransedyktig på pris, men i likhet med mange andre bokhandlere kan vi ikke gi maksimal rabatt på alle bøker. I stedet fremmer vi blant annet at forsendelsen er portofri og rask, og at kjøperne kan velge blant 1,6 millioner titler, sier Kolstad.
Dyrest.
En forklaring på de store prisforskjellene er den nye bokbransjeavtalen som ble innført i fjor. Den innebærer at bokhandlere kan sette ned prisen på nye bøker med 12,5 prosent, og ytterligere ned fra og med 1. mai året etter at de ble utgitt. Eva Svoldal, daglig leder hos Tanum på Karl Johan, mener det er litt tilfeldig at de kommer dårligst ut i pristesten.- Jeg har sett flere prissammenligninger, og vi kommer ikke dårligst ut hver gang. Som følge av bokbransjeavtalen har mange bokhandlere tilbud på bøker nå i mai. Det har vi også, men ikke i stor skala. Tanum skal være en breddebokhandel, og vi er ikke så avhengig av bestselgerne, sier Svoldal.
Flere bøker.
Randi Øgrey, direktør i Bokhandlerforeningen, mener bokkjøperne er vinnerne etter den nye bokbransjeavtalen.- Avtalen har nok ført til litt lavere pris på en del bøker, så kjøperne får flere bøker for pengene. På vår side håper vi det igjen vil øke leselysten, sier Øgrey.Bokhandlerforeningens årlige bokundersøkelse viser også at nordmenn kjøpte flere bøker i fjor enn året før. - Vi er glad for å ha fått de samme rammevilkår som bokklubbene. Å kunne gi rabatt på bøkene er et virkemiddel som antagelig har økt salget. Samtidig kom det veldig mange gode norske bøker i fjor, og det betyr også mye, sier Øgrey. Kritiske røster har vært bekymret for at bredden av bøker i butikkene vil innsnevres som følge av bokbransjeavtalen. Foreløpige tall viser imidlertid at det ble solgt fire prosent flere antall titler i fjor enn i 2004, forteller Øgrey.
Flere tyr til Internett
Fortsatt er det kvinner som kjøper flest bøker, men mennene tar innpå. Vi handler dessuten oftere bøker på Internett. Bokhandlerforeningens Bokundersøkelse for 2006 viser at 79 prosent av befolkningen har kjøpt én eller flere bøker det siste året. Da undersøkelsen sist gang ble gjennomført for tre år siden, var andelen bare på 70 prosent.Undersøkelsen er gjennomført blant et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer av MMI for Bokhandlerforeningen. I gjennomsnitt handlet bokkjøperne 15,2 bøker siste år, mot 14,1 bøker i 2003. Det er kvinner som kjøper flest bøker, men flere menn handler bøker nå enn for tre år siden: 77 prosent av mennene i undersøkelsen sier de har kjøpt bøker i 2006, mens bare 64 prosent sa det samme i 2003.Også flere unge handler bøker. 58 prosent av de spurte mellom 15 og 24 år sier i år at de kjøper bøker, mot 49 prosent i 2003.Bokhandelen er fremdeles den største salgskanalen, med 83 prosent av bokmarkedet. Nettbokhandlene tar imidlertid over flere av bokkundene. 12 prosent oppgir å ha kjøpt bøker i norske nettbokhandler i år. I 2003 svarte bare 5 prosent det samme. Det er særlig bokkjøpere mellom 25-39 år, bosatt i Oslo, som har brukt nettbokhandler. Økningen er dessuten størst blant dem som kjøper flest bøker.
Er bevisst på pris
Giti Carli Mohn er student og synes bøker er dyrt. Hun kjøper vanligvis pocketbøker, men ikke når hun skal kjøpe bøker i gave.Giti Carli Mohn står bøyd over en bunke bøker i Ark på Karl Johan. Hun blar i to-tre bøker, på jakt etter en hun kan gi i gave til en venninne. - Fordi jeg studerer, er jeg ganske prisbevisst. Når jeg kjøper bøker til meg selv, er det som regel pocketutgaver. Innholdet er jo det samme, og de er lettere å ta med seg rundt, sier hun.Nå ser hun derimot bare på innbundne bøker.- Jeg liker best å gi bøker som er innbundet i gave. Det er liksom litt mer stas, sier Mohn.Hun mener bøker blir fortere satt ned i pris enn tidligere. - Jeg har lagt merke til at det tar litt kortere tid før bøker kommer på tilbud. Det synes jeg er bra, for bøker er i utgangspunktet dyrt i Norge sammenlignet med hva de koster i utlandet, mener Mohn. Hun er glad i å lese og er medlem i Den norske Bokklubben. - Der er bøkene ofte 50-70 kroner billigere enn andre steder, og så har de en del bra ekstratilbud. Dessuten holder jeg meg oppdatert om ulike bøker ved å lese medlemsbladet, sier Mohn.