Norge har levert klage på Jagland til Europarådet

Utenriksdepartementet har levert en formell klage på Thorbjørn Jagland til Europarådet etter et Facebook-innlegg om norsk politikk. 

Norge har levert klage til Europarådet på rådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Etter at flere hundre personer ble skadd i sammenstøt med politiet under folkeavstemningen i Catalonia, rykket Jagland ut på Facebook med kritikk av det han mente var en passiv norsk holdning.

Det fikk Utenriksdepartementet til å reagere med en formell protest, bekrefter UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen overfor NRK.

Ikke om politiet

– Jeg vil oppfordre Jagland til å lese hva som faktisk ble sagt av norsk UD før volden eskalerte, sa Andersen til NTB samme dag som Europarådets generalsekretær kritiserte Norge på sin Facebook-side 1. oktober.

Andersen viste til at UD kun hadde uttalt seg om at folkeavstemningen i Catalonia som et internt spansk anliggende, og ikke om politimetodene, slik Jagland hevdet.

Etter først å ha kommentert direkte på Jaglands Facebook-profil, fulgte Norge opp med en såkalt diplomatisk note, altså en formell protest via Norges delegasjon til Europarådet.

– Uavhengig

Jagland sier til NRK, via Facebook, at han ikke har noen reaksjon på at norsk UD har levert en formell klage på ham.

– Jeg er ifølge Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen uavhengig av enhver regjering og har avlagt ed på det, uttaler den tidligere norske statsministeren og utenriksministeren.

Jagland hevder at det bare er Norge som møter utspillene hans med kritikk.

– I det hele tatt er den ene holdning noen steder at kritikk er bra, bare den gjelder de riktige landene og ikke oss, sier han.

Krangel med pressen

Klagen fra UD kommer under en måned etter at Jagland lå i ordkrig med norsk presse, og spesielt VG som trykket en leder med overskriften «Lavmål av Jagland».

Avisen konkluderte med at Jagland burde vurdere sin stilling, etter at han på Facebook gikk langt i å antyde at norske medier ventet med å publisere saker om Ap-leder Jonas Gahr Støres investeringer til rett før stortingsvalget. I så fall «blir det en direkte intervensjon i valget og et demokratisk problem», skrev Jagland.

I ordkrigen som fulgte sammenlignet Jagland VGs leder med det gamle sovjetregimet, der «kritikere ble sendt til Sibir».

Varslet om korrupsjon

Generalsekretæren i Europarådet opplever også andre utfordringer for tiden. Rett før helgen skrev Aftenposten om hvordan Aserbajdsjans ambassadør til Europarådet flere ganger skal ha varslet Jagland om korrupsjon i Europarådets parlamentarikerforsamling.

En rekke kilder understøttet fremstillingen. Jagland bekreftet at møtene hadde funnet sted, men avviste at han hadde fått høre om kaviardiplomati eller korrupsjon. Og uansett kunne han ikke ta initiativ til noen gransking, siden parlamentarikerforsamlingen er uavhengig, fremholdt han.