Hagen vil inn i Nobelkomiteen

Fremskrittspartiets nestor Carl I. Hagen ønsker å gå inn i Nobelkomiteen hvis partiets nåværende komitémedlem Inger-Marie Ytterhorn ikke tar gjenvalg igjen.

Fremskrittspartiets tidligere leder Carl I. Hagen stiller seg åpen for å gå inn i Nobelkomiteen, hvis Frp bestemmer seg for å bytte ut sitt medlem Inger-Marie Ytterhorn. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det bekrefter han overfor NTB onsdag.

– Svaret er ja, men jeg har ingen ytterligere kommentarer, sier Hagen på direkte spørsmål om han vil ha vervet, dersom han blir spurt.

Fremskrittspartiets Inger-Marie Ytterhorn har formelt ikke avklart om hun ønsker gjenvalg. Hun har siden 2000 sittet i komiteen som tildeler Nobels fredspris og er blitt 76 år gammel.

Ville inn i 2011

Hagen ønsket seg inn i Nobelkomiteen også i 2011, men ble vraket etter avstemningen i Frps stortingsgruppe. Det førte til at han trakk seg som partiets eldregeneral. Konflikten satte forholdet til partileder Siv Jensen på store prøver.

Carl I. Hagen var Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006 og var den som framfor noen bygde opp partiet til å bli en maktfaktor i norsk politikk.

Saken om det prestisjetunge vervet er nå til behandling i Frps valgkomité, som ledes av partiets parlamentariske nestleder på Stortinget, Ulf Leirstein.

– Fremskrittspartiet vil først spørre vårt sittende medlem, Inger-Marie Ytterhorn, om hun ønsker gjenvalg eller ikke. Når vi får svar fra henne, vil vi starte arbeidet med å se om det blir gjenvalg, eller om det vil bli en annen kandidat, sier han til NTB.

Leirstein fremholder at partiet håper å være i mål med prosessen om noen uker.

Store endringer

Uansett hva som skjer med Frps verv i Nobelkomiteen, blir det store endringer fra nyttår.

Etter komitéleder Kaci Kullmann Fives (H) bortgang i februar, overtok Berit Reiss-Andersen (Ap) som leder i mai. Fives plass skal dermed besettes på nytt, etter alt å dømme av en Høyre-politiker. Aps Tone Jørstad, tidligere direktør ved Falstadsenteret, har sittet i komiteen etter Fives bortgang.

Også Reiss-Andersens plass er på valg, men det er ventet at hun fortsetter.

Samtidig banker Senterpartiet på Nobelkomiteens dør etter brakvalget i høst. Allerede fra 2018 vil partiet trolig få vervet som første vara. Men et fast komitémedlem får Sp trolig ikke før i 2020, da sannsynligvis på bekostning av Høyre.

Dagens fordeling er to medlemmer fra Høyre og Ap og ett fra Frp.

Komitémedlemmene Thorbjørn Jagland (Ap) og Henrik Syse (H) er ikke på valg i høst.