Orkla tilbakekaller dressinger etter eggskandalen

Orkla Foods Norge tilbakekaller en rekke dressinger som inneholder insektmiddelet fipronil. Middelet stammer fra et parti eggeplommepulver.

Orkla Foods Norge kaller tilbake disse dressingene etter funn av fipronil i eggeplommepulver som inngår i dressingene.

I sommer ble det kjent at eggprodusenter i Nederland og Belgia har brukt rensemiddelet Dega-16, som inneholder insektmiddelet fipronil, og at stoffet har funnet veien videre til råvarer og eggprodukter.

Stoffet er også påvist i et parti eggeplommepulver brukt i Iduns dressinger som nå tilbakekalles av Orkla Foods Norge.

– Vi rammes av at noen har begått en ulovlig handling i en tidlig del av verdikjeden, noe vi beklager på det sterkeste, sier administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge.

Ikke farlig

Han understreker at forekomsten i de ferdige dressingene er under grensene som er satt av EUs helsemyndigheter for mulig helseskade, og at det ikke medfører helsefare å spise produktene.

– Vi har nulltoleranse for ulovlig bruk av fipronil. Derfor kaller vi disse dressingene tilbake, sier Jordahl.

Tilbakekallingen skjer i samråd med Mattilsynet.

Fipronil er et legemiddel som blir brukt til å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr, og det er forbudt å benytte på matproduserende dyr. Mengdene som er påvist er små, så hvis man for eksempel har spist egg på utenlandsferie i sommer, er inntaket for lavt til å utgjøre en helserisiko ved et normalt kosthold.

16 dressinger

I alt ni dressinger solgt i butikk og sju varianter i storhusholdningssegmentet er berørt og blir trukket fra markedet. Forbrukere som har kjøpt Iduns rømmedressing, Thousand Island-dressinger, hamburgerdressing, pizzadressing, hvitløkdressing og Creme Fraiche-dressing, samt produktene Soltørket Tomat & Basilikum Max 3 % Fett og Fersk Rømmedressing med Pepper & Basilikum bes kontakte Orkla Forbrukerservice og få erstattet varen. det gjelder spesielle partier, og disse er listet på selskapets hjemmesider.