Norge

Massivt snøvær skaper problemer for luftfarten i nord

Voldsomme snømengder fører til store forsinkelser i flytrafikken ved Tromsø lufthavn mandag.

Bilder fra forrige gang det var snørekord i Tromsø i år 2000. Det er meldt mer nedbør og snø de nærmeste dagene. Brøytemannskapene i Tromsø har travle tider og rullebanen på flyplassen måkes nærmest kontinuerlig. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Et intenst snøvær preget Tromsø mandag formiddag. Voldsomme snømengder stanset eller forsinket all flytrafikk til og fra Tromsø lufthavn.

– Flyplassen er ikke stengt, men det snør veldig mye, så vi må brøyte hyppig. Det er bare én rullebane ved lufthavnen, så mens den ryddes er det ikke noe flytrafikk, sier pressetalsmann Lasse Vangstein i Avinor til NTB.

Han sier alt av mannskaper jobber med å holde rullebanen åpen, men at det snør så tett at det ikke går lang tid mellom hver gang snørydderne må til igjen. Mange avganger er innstilt og alle andre er kraftig forsinket av snøværet. Vangstein sier det er meldt snøvær hele den kommende uken, så i Avinor er man innstilt på en uke preget av vanskelige forhold.

– Mens noen selskaper innstiller, så fører snøværet bare til forsinkelser for andre. Det kan ha noe å si hvordan selskapene disponerer flyparken sin, forklarer Vangstein.

– Flysikkerheten går foran alt. Det er spådd betydelig nedbør hele uken egentlig, så det kan blir flere dager med forsinkelser, legger han til.

Meteorologisk institutt meldte mandag at snømengden ved Vervarslinga i Tromsø var 158 centimeter.

– Vi må helt tilbake til snøvintrene 2000 og 1997 for en 1. april med mer snø, skriver meteorologene på Twitter.

Les mer om

  1. Flytrafikk
  2. Snø
  3. Tromsø
  4. Avinor
  5. Fly
  6. Vær