Vannstanden mindre dramatisk enn fryktet i Sør-Norge

Flere bygninger langs kysten i Sør-Norge har natt til onsdag fått inn vann som følge av ekstremværet Didrik. Men det er trolig mindre skader enn fryktet.

Ekstremværet Didrik førte med seg vann og stormflo som på Vestnes i Mandal. Det er ukjent hvor stor skade ekstremværet har gjort.

Det var ventet ekstrem høy vannstand en rekke steder på Vestlandet natt til onsdag. Men det ble mindre dramatisk enn det brannvesenet flere stedet hadde fryktet.

– Det har vært veldig stille og rolig. Det har vært langt mindre enn det værmeldingen tilsa. Det har likevel vært noe småtteri, sier vaktleder Stein Arild Egeland i Stavanger brannvesen til NTB.

– Fem til seks bygninger har fått vann i kjelleren i Stavanger, men det er lite ut fra hva værmeldingen meldte, sier Egeland.

Litt før midnatt sa beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune til Stavanger Aftenblad at vannet har steget betraktelig mer enn prognosene tilsa, men om lag to timer senere trakk vannet seg tilbake.

I byen var det langt ut såkalte flompølser for å beskytte bygningene mot vannet.

Vann i restauranter

Fædrelandsvennen skriver at flere bolighus i Mandal i Agder ble rammet av stormfloa. Det er så langt ukjent hvilke skader boligene kan ha fått.

To restauranter ved Elvepromenaden i byen fikk også fått vann innendørs. Daglig leder for Bredden Bar og Hygge, Jens Damkås, prøvde i natt å børste ut det meste.

Vannet lå også tett opp mot sjøboder på Flekkerøy, skriver avisen.

Båt gikk ned

Bryggen i Bergen ble stengt tirsdag kveld. Det ble lagt ut sandsekker og lenser, men i 2-tiden pakket brannvesenet sammen.

– Det har ikke vært så høy vannstand som det har blitt skissert. Lenger sør i fylket er det derimot vannstanden høyere, sier vaktkommandør Helge Lund i brannvesenet i Bergen til NTB.

I Bjørnefjorden kommune var fire til fem brannbiler på jobb. Blant annet gikk en elv over sine bredder, og en fritidsbåt gikk ned ved Katvik ferjekai.

– Og i Kvam har et hotell fått vann og kloakk i kjelleren, sier Lund.

– Sånn som det ser ut nå, har vi ikke hatt det store hendelsene, for å si det sånn, og heldigvis for det, sier vaktkommandøren.

Rødt varsel

Bilder som Bergens Tidende publiserte i 1-tiden, viste at båtene var på samme høyde som Alvøen kai. Men vannet trakk seg tilbake om lag en time senere.

Det var også ventet høy vannstand i Oslofjorden, men også der ble det liten dramatikk. Blant annet gikk Drammenselva over sine bredder natt til onsdag, skriver Drammens Tidende.

I Vestfold ble fylkesvei 3056 mellom Strandpromenaden og Kilen ble litt før klokken 2 stengt som følge av flom.

På andre siden av fjorden melder Øst politidistrikt at de ikke har fått noen oppdrag i forbindelse med stormfloa. Så langt er det lite som tyder på store skader som følge av vannstanden, skriver NRK.

Ekstremværet Didrik fikk tirsdag rødt farevarsel. Det var ventet ekstremt høy vannstand i Sunnhordland, Rogaland, Agder og Hardanger, mens det var ventet svært høy vannstand for Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.