Norge

Massiv fordømmelse av angrepene i Oslo

Bombeangrepet i Oslo sentrum og skytingen på Utøya vekker enorm internasjonal fordømmelse. Utenlandske statsleder omtaler angrepet som et feigt terrorangrep.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Nikolas Sarkozy er blant dem som rystet av hendelsene i Oslo i dag. Foto: SCANPIX

 • Ida Halvorsen Kemp

"Terrorism has struck. Police confirms bomb in Oslo. We are all Norwegians." Det tvitret Carl Bildt, Sveriges utenriksminister, i 18-tiden fredag. To og en halv time tidligere ble Norge rystet av en kraftig eksplosjon midt i regjeringskvartalet.

Syv personer er så langt bekreftet drept. Også på AUFs sommerleir på Utøya er det meldt om omkomne etter en dramatisk skyteepisode. Det er trolig en sammenheng mellom de to hendelsene.

Også Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har kommentert hendelsen på den svenske regjeringens hjemmeside.

Tilbyr hjelp

— Jeg beklager dypt det tragiske som har hendt i Oslo og ved de norske sosialdemokratenes ungdomsleir. Mine tanker går til ofrenes pårørende og til dem som er skadet. Jeg har vært i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg for å beklage det inntrufne og vi har tilbudt vår hjelp om dette skulle behøves. Fra svensk side følger vi fortløpende hendelsesutviklingen. Det er fortsatt store uklarheter rundt det inntrufne, sier statsministeren i en uttalelse.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier ifølge politiken.dk at han er forferdet over eksplosjonen i Oslo.

— Det er ennå ikke klarhet i de konkrete omstendighetene. Men på vegne av Danmark og den danske regjeringen uttrykker jeg min dypeste medfølelse, sympati og solidaritet med det norske folk og den norske regjering i denne vanskelige studen, sier Rasmussen.

- Står sammen

— Vi står sammen med Norge på denne dag. Jeg har sendt den norske statsminister Jens Stoltenberg min kondolanse i forbindelse med dagens forferdelige omstendigheter, og uttrykt Danmarks parathet til å bistå Norge i håndteringen av denne vanskelige situasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg forteller at en lang rekke nordiske og europeiske statsministre har kontaktet den norske regjeringen og statsministeren for å uttrykke solidaritet og medfølelse.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har ifølge NTB fordømt angrepene i Norge.

— På vegne av NATO fordømmer jeg på sterkeste måte de ondskapsfulle voldshandlingene i Norge, sier Rasmussen.

Merkel rystet

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er rystet av hendelsene i Oslo.

— Selv om årsakene bak denne umenneskelige handlingen fortsatt er uklar, er det klart at vi alle som tror på demokrati og fred må fordømme denne terrorismen som er umulig å rettferdiggjøre, sier den tyske regjeringssjefen.

— Norges regjering og folk vet at Tysklands regjering og folk står i solidaritet med dem.

«Blinde og ville voldshandlinger»

Også Nikolas Sarkozy sender sine kondolanser.

— Jeg sender på dette dramatiske tidspunkt min dyptfølte sympati fra hele det franske folk til det norske folk, sier Frankrikes president Nikolas Sarkozy etter å ha fått de første rapportene om eksplosjonen i regjeringskvartalet. Han kondolerer overfor de drepte og såredes familier og pårørende.

Utenriksminister Alain Juppé beskriver hendelsene som «blinde og ville voldshandlinger».

Side om side

Også Storbritannias utenriksminister William Hague reagerer med avsky, og sier landet fordømmer alle terrorhandlinger.

— Vi står side om side med Norge og alle våre allierte i møte med disse avskyelighetene, sier Hague, ifølge NTB.

Også Canadas statsminister Stephen Harper stiller seg i rekken av ledere som fordømmer terrorhandlingene.

— Jeg ble sjokkert og intenst fortvilet da jeg hørte om angrepene i Oslo og på Utøya i dag. Canada står sammen med Norge på denne tragiske dagen, sier han.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Verdens ledere fordømmer angrepet i Barcelona

 2. VERDEN
  Publisert:

  Merkel får kondolanser fra en hel verden

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Helgens serierunde er utsatt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Verdenssamfunnet fordømmer Sri Lanka-angrep

 5. VERDEN
  Publisert:

  Slik reagerer verden

 6. VERDEN
  Publisert:

  Erna Solberg om drapene i Marokko: – Meningsløst angrep som vi møter med avsky