Meteorologene: – 30 grader tirsdag, styrtregn onsdag

Mens det tirsdag ble målt opp mot 30 grader flere steder på Østlandet, vil Midt-Norge, Vestlandet og deler av Østlandet få styrtregn midt i uken, i varierende mengder.

Det kan bli svært fristende å ta seg en dukkert i løpet av tirsdagen. Meteorologene tror gradestokken vil bikke 30 grader flere steder. Bildet er tatt i Oslo søndag, da det var omtrent like varmt.

Varmegradene tirsdag kom i Ytre Oslofjord og langs kysten i Viken fylke, som omfattet ikke minst populære Hvaler, samt i Vestfold og Telemark, som kan by på både Hvasser og Jomfruland.

Dagene fremover blir det også godt og varmt, men på Twitter skriver Meteorologisk institutt at et drag med kjølig luft vil senke temperaturene noe på onsdag, før gradene kryper godt over 20-tallet fra torsdag.

Styrtregn

Onsdag og torsdag vil det imidlertid komme til dels voldsomme mengder med styrtregn i Trøndelag, Møre og Romsdal og på Vestlandet sør for Stad.

Regnet kommer fra onsdag ettermiddag til onsdag kveld i midtre og indre strøk hvor bakken ikke er dekket av snø. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, melder Meteorologisk institutt.

Styrtregnet kommer også i indre strøk i regionene Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

Oslo-området slipper derimot unna, ser det ut.

Les også

Sørenga er sprengt, svømmehallene stengt... Men den lokale badedammen er nesten tom for vann.

Skogbrannfare i sør

Nord-Norge – som har hatt en mye kjøligere start på uka – kan imidlertid se fram til sommertemperaturer fra onsdag av. Deretter blir det litt kjøligere i Troms og Finnmark torsdag og fredag, før meteorologene lover en «knallbra» helg i Nord-Norge.

Mandag så man 30-tallet flere steder, ifølge nettstedet Vær og Vind. Da målte Gulsvik jernbanestasjon – på Bergensbanen i Flå kommune – hele 31,5 grader på ettermiddagen, mens i Drammen ble det målt 30,6 grader.

Penværet fører også til skogbrannfare, og i Sør-Norge er det utstedt farevarsel på gult nivå. Samtidig er det også utstedt flomvarsel flere steder i Sør-Norge.

Les også

Slik blir sommeren på norske badeland - se de strenge reglene

Flomvarsler kan endres

NVE venter i utgangspunktet ikke problemer i de store regulerte vassdragene på sørøstlandet som følge av varselet om styrtregn. Det er høy vannføring noen steder på grunn av ren snøsmelting, men det må komme mye nedbør for å nå flomnivåer.

– Det er meldt mellom 10 og 25 millimeter i timen i det foreløpige varselet vi fikk tirsdag morgen, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i NVE.

Det er av en mengde som ikke umiddelbart vil kunne få noen særlig innvirkning, men prognosene er svært usikre, og det kan komme både mye mer og mindre nedbør. Styrtregn kan medføre mye raskere økning av vannivået på steder der det allerede ligger på grensen, men det er altså avhengig av mengden.

– Det kan hende at noen mindre vassdrag kan nå oransje nivå allerede onsdag kveld eller natt til torsdag, men det er veldig usikkert, understreker han.

På grunn av det varme været og økt snøsmelting er det uansett stor sannsynlighet for at flomvarsler på gult nivå kan bli hevet til oransje i helgen.

Sommervarmen kryper nordover

Det er meldt om styrtregn og høye temperaturer i Sør-Norge onsdag. I nord blir det finvær.

Etter dagevis med knallvær i Sør-Norge, er det onsdag ventet styrtregn og høye temperaturer i Sør-Norge.

– Det vil nok bli en veldig klam følelse utover dagen i dag, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander til NTB.

Ifølge Borander er det ventet kraftige regnbyger i indre og midtre strøk fra Trøndelag og helt ned til Agder. Det blir imidlertid ikke like varmt som de siste dagene.

– Både på Østlandet, Vestlandet og i Trøndelag er det potensial for en makstemperatur opp mot 28 grader. Men det blir ikke like varmt som tirsdag, da vi hadde 30 grader tolv steder, sier meteorologen.

Også i nord er det meldt god temperatur flere steder.

– Spesielt i Nordland, som får det varmest. På Helgeland kan det bli opp mot 25 grader. Og i indre strøk i Troms og Finnmark kan det bli mellom 20 og 25 grader, sier Borander.

Til tross for de høye temperaturene i det siste, har vi fortsatt ikke hatt noen tropenetter. Ei heller natt til torsdag, ifølge Borander.

– Det ser ikke sånn ut. Vi var jo ikke så veldig langt unna i natt heller. Det ble 19 grader blank på Færder, og det er jo sånn det har vært de siste dagene. Vi har ikke vært langt unna, men det har ikke blitt noen tropenetter hittil, sier hun.

– Havet må nok bli litt varmere før vi når en minimumsgrad på 20 grader på natta, legger Borander til.