Fredag streiket skoleelever i hele Norge for klimaet

Før opptellingen var ferdig, meldte Natur og ungdom om over 36.000 streikende elever over hele landet.

Det var ventet at 20.000 barn og unge kommer til å streike for klimaet i hele landet i dag. I Oslo var det ventet minst 10.000 streikende på Eidsvoll plass, foran Stortinget.

Rundt klokken 14 kom de første tallene for streikende inn. 36.000 oppmøtte på 20 av de 70 stedene, er de foreløpige tallene, ifølge Natur og ungdom.

Natur og ungdom melder om minst 15.000 oppmøtte i Oslo.

  • Les direktebloggen med alt det siste om streiken her
Eidsvolls plass foran Stortinget klokken 13 i dag.

Både barn og foreldre har møtt opp for å vise politikerne hva de mener.

Michael McAree Ryan (10) fra Marienlyst skole har laget plakaten med ordene: «Hva har planeten vår gjort mot oss?»

– Jorden blir for varm! Jeg vil stoppe det, sier tiåringen.

Plakatene på Eidsvoll plass foran Stortinget vitner om en generasjon som vil at de voksne skal gjøre noe før det er for sent.

«Det er vår fremtid, men deres jobb», «Forandring krever handling», og «Redd jorden vår» er noen av budskapene som står på de mange plakatene.

Det er elever fra barne-, ungdoms- og videregående skole som streiker i dag. Programmet for dagen startet for alvor klokken 12.

Plakater med oljebudskaper kan leses overalt på plassen. I tillegg ropes det:

«La oljen ligge!»

«Hva skal vi gjøre? Redde miljøet!»

«Når skal vi gjøre det? Nå!»

Det er ikke bare på plakater budskapene til ungdommene kan leses. En venninnegjeng har tegnet budskap på hendene sine for å formidle hva streiken dreier seg om.

Anna Sofie Dugstad og Hanna Lundbo fra Foss videregående skole var på plass utenfor Stortinget. De krever at endringen skjer nå.

I Trondheim er det flere tusen ungdommer som streiker. Det er ventet opp mot 3000 streikende elever til Tordenskioldparken i Trondheim sentrum.

En jentegjeng fra 6. klasse ved Strindheim skole var blant de fremmøtte.

– Vi har hørt mye om klimaendringene i naturfagtimen og synes Greta Thunberg er veldig modig som tør å si meningen sin overfor voksne og politikere. Det er kult at hun har fått med seg så mange, sier jentene til Adresseavisen.

I Stavanger hadde flere hundre streikende samlet seg på Arneageren klokken 12, skriver Stavanger Aftenblad.

Også sist fredag gikk unge i Stavanger til klimastreik.

– Vi krever stans av leting etter mer olje og gass, sier arrangør og medlem i Grønn Ungdom Rogaland, Fredrik Eidesen, til avisen.

I Bergen hadde de storstreik torsdag i forrige uke, med et oppmøte på nærmere 4000 elever.

Likevel tok noen ungdommer til gatene fredag også. Der kunne man se paroler som «Det finnes ingen planet B» og «Ta klimakrisen på alvor», skriver Bergens Tidende.