Norge

Slår alarm om underskudd på solvitamin

60 prosent av norsk ungdom lider av underskudd på vitamin D, viser en ny undersøkelse. – Overraskende og urovekkende, sier eksperter.

Kompisgjengen (f.v.) Julian Nylen (15), Filip Johnsen (15), Tobias Kirkestuen (15), Sebastian Johansen (15) og Andreas Marthinsen (15) fra Lørenskog slapper av i solen på Huk, og fyller samtidig på lageret av vitamin D. Om sommeren er de mye utendørs, mens det blir mye dataspill og Facebook, i tillegg til innendørs ishockey om vinteren.
  • Ida De Rosa

— D-vitamin, er det ikke det som er i appelsin? Eller vent, det er vel C det, sier Andreas Marthinsen (16).

Han og kameratene Filip Johnsen (15), Tobias Kirkestuen (15), Julian Nylén (15) og Sebastian Johansen (15) fra Lørenskog slikker solstråler ved standen på Huk. Mens de blir brune, fyller de også på kroppens lager av viktig D-vitamin.

- Nå om sommeren er vi ute, enten om kvelden eller på dagtid. Om vinteren blir det mindre. Da ser vi ofte på TV eller henger på Facebook og spiller TV-spill, sier Marthinsen.

- Grunn til bekymring

En ny undersøkelse gjennomført blant norske ungdommer i alderen 15 til 18 år slår fast at det kan gi konsekvenser for helsen.

Blodprøver fra tusen ungdommer viser at 60 prosent har mindre D-vitamin i blodet enn det helsemyndighetene anbefaler. Cirka 16 prosent har bare halvparten av det som er anbefalt.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Guri Grimnes, mener resultatene er urovekkende.

— Vi vet ikke hva D-vitaminmangel betyr for helse på sikt, og derfor gir disse resultatene grunn til bekymring. Vi tror jo at kroppene våre fungerer best med tilstrekkelig D-vitamin til stede, sier Grimnes.

- Overraskende mange

En norsk studie fra 2010 koblet D-vitaminmangel med muskel- og skjelettsmerter, hodepine og slapphet.

Ifølge Nasjonalt råd for ernæring er D-vitamin ekstra viktig for barn og unge, fordi kroppen og skjelettet da er i en vekstfase. Overlege ved Folkehelseinstituttet, Haakon E. Meyer, mener det derfor er grunn til å se nøye på studien.

Les også

Mangel på D-vitamin kan gi høyt blodtrykk

— Det var overraskende at så mange hadde halvparten av anbefalt nivå. Da begynner man virkelig å snakke om svært lave nivå av et viktig vitamin, sier han. Ifølge rapporten er det særlig blant unge gutter vitaminmangelen er utbredt.

Mens 70 prosent av guttene manglet D-vitamin, gjaldt dette for halvparten av jentene. Mye innetid, feil kosthold med lite fisk samt overvekt kan være noe av forklaringen, tror forskerne bak rapporten.

- Tar ikke tran

Nasjonalt råd for ernæring har tidligere anbefalt at det tilsettes D-vitamin i flere matvarer. I dag er vitaminet tilsatt i én type melk, i tillegg til i smør og margarin.

- Selv om mange voksne er flinke til å ta tran, kan det virke som om dette ikke er midt i blinken for mange ungdommer. Dersom ungdom hadde anbefalt kostholdsrådene våre, hadde ikke verdiene vært så lave, sier Meyer.

- Jenter tar solarium

På gressplenen på Huk drikker de fleste i guttegjengen Cola Cola. Ingen av dem drikker særlig mye melk eller tar tran og D-vitamin om vinteren. Årsaken til at gutter kommer dårligst ut i studien, tror de har sammenheng med at jenter tar mye solarium om vinteren.

— Vi tenker vel kanskje ikke så mye på dette, men vi er jo litt opptatt av å spise sunt, sier Marthinsen.

— Men om sommeren blir det mye grillpølser. Kanskje man kunne tilsatt D-vitamin i dem? spøker Filip Johnsen.

  1. Les også

    Dette gjør lysmangel med deg

  2. Les også

    Gravid? Derfor bør du drikke tran for babyens skyld

  3. Les også

    Statens strålevern krever «soleksamen»