Norge

Nektet asyl og tvangsutsendt fra Norge. Anke over 10 års fengsel førte ikke frem.

En tidligere forsker ved Universitetet i Bergen, Joseph Nkusi, som ble tvangsutsendt fra Norge til Rwanda, har fått avslag på anken over dommen på ti års fengsel i Rwanda.

Joseph Nkusi jobbet som forsker ved Universitet i Bergen da han i 2016 ble tvangsutsendt til Rwanda etter å ha fått avslag på en søknad om asyl i Norge. Han ble pågrepet og dømt til 10 års fengsel i Rwanda. Nå er dommen rettskraftig.
  • Robert Gjerde
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Hans norske forsvarer, Brynjulf Risnes, sier til Aftenposten han nå vil be Utenriksdepartementet (UD) gå inn i saken og via diplomatiske kanaler forsøke å få straffen redusert eller få Nkusi utlevert til Norge.

Joseph Nkusi jobbet som forsker og gjesteforeleser ved Universitet i Bergen da han i 2016 ble tvangsutsendt til Rwanda etter å ha fått avslag på en søknad om asyl i Norge.

Han ble pågrepet i det han satte sine føtter på rwandisk jord i 2016. I 2018 ble han dømt til 10 års fengsel for regimekritiske
artikler som han skrev i Norge.

Før Nkusi ble utvist slo først Utlendingsnemnda (UNE) og senere Oslo tingrett fast at Nkusi ikke risikerte straffeforfølgelse dersom han ble returnert til Rwanda.

Etter at Nkusi ble dømt i 2018, ble hans asylsak gjennomgått og vurdert på nytt av UNE, som la seg helt flat, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

29. oktober 2018 innvilget Nkusi UNE beskyttelse i Norge. Han ble innvilget arbeids- og oppholdstillatelse og rett til å bli gjenforent med sin familie.

Men Nkusi har altså siden sittet i rwandisk fengsel.

Risnes: – Gjør sterkt inntrykk

Risnes sier dette er en sak som gjør sterkt inntrykk på ham.

– Dette er en fryktelig tragisk sak. Her er det gjort feil fra Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og tingretten som får store følger for Nkusi og hans familie. Det er nå naturlig at Norge gjør alt som står i Norges makt for å hjelpe ham og hans familie, så langt det er mulig.

Advokat Brynjulf Risnes

Han sier saken viser at norske myndigheter ikke har hatt innsikt i hvordan forholdene i Rwanda er.

– Alle som kritiserer regimet, blir systematisk forfulgt. Det slås ned på enhver form for opposisjon. Dette har norske myndigheter undervurdert, selv om det har vært godt dokumentert av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, sier Risnes.

Dømt for «opprør» mot myndighetene

Nkusi ble dømt for å ha brukt bloggen til «opprør» mot myndighetene, «divisjonisme» og «spredning av rykter».

– Vi fikk dommen i dag. Vi hadde håpet på lavere straff, men nå er dommen rettskraftig. Nå må vi vurdere andre fremgangsmåter, sier Risnes.

Han mener norsk UD nå må på banen.

– Jeg vil nå ta kontakt med UD og be om at UD følger opp. Dette er en sak der norske myndigheter har erkjent feil som har fått dramatiske konsekvenser for Nkusi. Han har kone og to barn som er i en svært fortvilet situasjon, sier Risnes.

13. september i år ble anken avvist av en domstol i Rwanda.

Drev opposisjonell blogg fra Norge

Nkusi drev en opposisjonell blogg da han var i Norge. Hans forsvarer Brynjulf Risnes sier til Aftenposten at det er hans regimekritiske blogginnlegg som er den direkte årsaken til fengselsdommen.

Les også

Forsker tvangsutsendt fra Norge er dømt til fengsel i Rwanda

Har fått en milliard i bistand

Det var i kveld ikke mulig å få noen kommentar fra Utenriksdepartementet til saken.

Norge har gitt Rwanda 1037 millioner kroner i bistand de siste 25 årene, ifølge bistandsstatistikk fra Norad.

Rwanda har fått hard kritikk i flere rapporter fra Human Rights Watch for den stadig forverrede menneskerettighetssituasjonen i landet.

De siste årene har bistanden ligget på 25 millioner kroner, hovedsakelig til Care Norge og Norsk Folkehjelp.

Les mer om

  1. Rwanda
  2. Utlendingsnemnda (UNE)
  3. Norge
  4. Blogg
  5. Universitetet i Bergen