Tråler kantret. Evakuering opphevet.

Tråleren som står i brann i Tromsø, kantret i nitiden. Knappe tre timer senere ble evakueringen opphevet.

Den russiske tråleren Bukhta Naezdnik tippet ved kai i Breivika Havn i Tromsø torsdag morgen.

Klokken 11.38 ble evakueringen opphevet. Det er ikke lenger behov for en sikkerhetssone rundt Breivika havn. I går måtte omtrent 100 personer evakuere på grunn av giftig røyk i et område på 300 meter rundt brannen. Nå kan de flytte hjem igjen.

I morgentimene i dag var det store trafikkproblemer og hovedveier og tunneler var stengt. Folk hadde store problemer med å komme seg på jobb. Fra i formiddag vil trafikken igjen gå som normalt.

Russiske transportmyndigheter har uttalt at de skal undersøke brannen.

Rundt klokken ni torsdag morgen kantret den russiske tråleren Bukhta Naezdnik som har stått i brann siden i onsdag.

Avisen iTromsø skriver at båten i har hatt slagside, og at brannvesenet i morgentimene har jobbet for å hjelpe båten til å tippe over. Dette ønsket de blant annet for å hindre at de miljøfarlige materialene om bord skulle ta fyr. I den bakre delen av tråleren er det en større ammoniakktank.

I forbindelse med at brannvesenet har pøst på store mengder vann for å slukke brannen, har røykutviklingen vært voldsom. Dette preget hele Tromsø, mange veier ble stengt og det var store køer.

Røyken har også ført til at Universitetssykehuset har vurdert evakuering, i tillegg sliter sykehuset med at de ansatte ikke kommer seg på jobb.

Universitetssykehuset har satt krisestab for å prøve å løse utfordringene, sier pressevakt Jørn Resvoll ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til NRK.

Flere skoler vil også holde stengt i dag.

Kan ikke bruke effektive slukkemetoder

Nesten 19 timer etter at brannen om bord i den russiske tråleren Bukhta Naezdnik brøt ut, arbeidet nødetatene i Tromsø fremdeles med å holde kontroll på åpne flammer.

– Vi kan ikke bruke så offensive slukkemetoder som vi ellers kunne ha gjort av hensyn til nærheten til sykehuset. Når vi pøser vann rett på brannen, drives røyken opp mot sykehuset, og det kommer inn i ventilasjonsanlegget der med de følgene det kan risikere å gi, sier operasjonsleder Beate Helberg i Troms politidistrikt til NTB ved 5.30-tiden.

Forsyningsskipet Strilborg ble ved 0.30-tiden natt til torsdag plassert ved havaristen for å pøse på vann med vannkanon. De kraftige kanonene kunne imidlertid ikke bare rettes mot flammene, da det drev røyken oppover mot sykehuset. Vannmassene ble også rettet mot skroget for å kjøle ned metallet.

Tråleren ligger til kai i Breivika havn i Tromsø. Politimesteren i Troms politidistrikt beordret klokken 23 onsdag kveld at alle beboere innenfor en radius på 300 meter fra den brennende tråleren skulle evakueres. I alt 92 personer var evakuert, ifølge politiet. Sammen med Sivilforsvaret ble beboere hentet fra boligene sine og overlatt til Tromsø kommunes folk, som tok videre hånd om dem.

Det brenner fremdeles kraftig på den russiske tråleren, i natt, ved kai i Breivika Havn i Tromsø.

Bedt folk over hele byen lukke vinduer

Tromsø kommune har bedt folk over hele byen om å lukke vinduer for ikke bli eksponert for den potensielt giftige røyken.

Brannen skal ha startet da hydraulikkolje og trålposer i baugen av tråleren skal ha tatt fyr. Siden spredte flammene seg videre til hele skipet. Natt til torsdag så brannen ut til å spre seg lenger bakover i skroget, før det på morgenkvisten på nytt blusset opp i åpne flammer foran i baugen.

Det brenner fremdeles kraftig på den russiske tråleren, i natt, ved kai i Breivika Havn i Tromsø.