Equinor får mulighet til å bygge verdens største havvindpark i Nordsjøen

Equinor og SSE er tildelt kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Prosjektene er verdens største.

– 2019 er i ferd med å bli et historisk år for Equinors satsing på fornybar energi, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor.
  • NTB
Equinor er allerede til stede med vindmøller utenfor den britiske kysten. Dette bildet er fra Aftenpostens reportasje fra vindmøllepark Dudgeon i 2017.

– Dette er en fantastisk dag for Equinor. Dette prosjektet blir verdens største havvindpark, og det er utrolig spennende for selskapet at vi har fått disse kontraktene, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, til NTB.

– 2019 er i ferd med å bli et historisk år for Equinors satsing på fornybar energi, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor.

– Vinnerbudene for verdens største havvindutbygging er et veiskille for vår satsing på havvind og støtter opp under utviklingen av Equinor som et bredt energiselskap, sier Equinors konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Doggerbank, som ligger rundt 130 kilometer øst for Yorkshire-kysten, blir verdens største bunnfaste havvindutbygging med en samlet installert kapasitet på 3,6 GW.

Vindparken vil bestå av tre prosjekter; Creyke Beck A, Creyke Beck B og Teesside A.

Prosjektene forventes å levere elektrisitet tilsvarende forbruket til 4,5 millioner britiske hjem, og kan dekke rundt 5 prosent av Storbritannias samlede kraftbehov.

100 milliarder kroner

Doggerbank-prosjektene har en anslått investeringsverdi på rundt ni milliarder britiske pund, tilsvarende 100 milliarder norske kroner, i perioden fra 2020 til 2026.

Konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre.

– En full utbygging av Doggerbank vil utgjøre et industrielt knutepunkt for vind i Nordsjøen. Doggerbank vil også spille en viktig rolle i realiseringen av Storbritannias ambisjoner for havvind og støtter opp under landets mål om å bli karbonnøytralt. Med svært gode vindforhold, grunt vann og muligheter for stordriftsfordeler, er prosjektene godt posisjonert til å levere fornybar energi til en lav kostnad til britiske hjem og bedrifter, sier Sætre

Les også

Les Aftenpostens reportasje fra vindparken Dudgeon

– Store prosjekter bygger selskaper

I juli ble det kjent at Equinor har fått en kontrakt på å bygge vindturbinparken Empire Wind til havs i New York. Den skal levere strøm til en halv million husstander i den amerikanske storbyen, og har en verdi på 25 milliarder kroner.

– 2019 er i ferd med å bli et historisk år for Equinors satsing på fornybar energi. Det sies at store prosjekter bygger selskaper. Gullfaks, Oseberg, Statfjord og Troll har bidratt til å gjøre det for oss innen gass og olje, og Empire Wind og Doggerbank gjør oss nå til en ledende aktør innen havvind, sier Eitrheim.

Equinor har med seg britiske SSE Renewables som partner i prosjektene.

– En full utbygging av Doggerbank vil utgjøre et industrielt knutepunkt for vind i Nordsjøen. Doggerbank vil også spille en viktig rolle i realiseringen av Storbritannias ambisjoner for havvind og støtter opp under landets mål om å bli karbonnøytralt, sier Sætre i en pressemelding.

Les også

Massiv motstand mot vindkraft i Norge

Bellona: – Strålende nyheter

Miljøstiftelsen Bellona, som ofte er i tottene på Equinor, er glade for at selskapet har fått Doggerbank-kontraktene.

– Dette er strålende nyheter, teknologisk sett. Bellona og Equinor er uenige om mye, men her er vi på linje. Havvind er en kjempemulighet for norsk industri, både for Equinor og leverandørindustrien, til å ta et skikkelig jafs av den nye grønne industrien internasjonalt, sier Christian Eriksen, fagsjef i Bellona, til NTB.

Han understreker at også havvindutbyggerne må ta lærdom av debatten om vindkraft på land.

– Når vi flytter turbinene ut i havet må vi også ha en åpen diskusjon om konsekvenser og hvordan disse skal håndteres, sier Eriksen, og fortsetter:

– Det er avgjørende at for eksempel fiskeriinteresser blir hørt, og at det gjøres gode miljøfaglige vurderinger. Vi er bekymret når vi ser de miljøfaglige vurderingene som blir gjort i olje- og gassindustrien.