Norge

Mor til Bolivia-frikjent: Som å være i helvete

Onsdag kveld møtte Lillesand-kvinnen (22) og hennes mor pressen, noen timer etter at hun ble frikjent for kokainsmugling fra Bolivia.

Mette Øygarden sammen med datteren (med ryggen til) som onsdag ble frikjent for kokainsmugling. Ute på gangen t.v. blir forsvareren, advokat Carl Bore, intervjuet av NRK.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Fire år og 18 dager er gått siden Lillesand-kvinnen, da 18 år gammel, ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia, sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez. I bagasjen deres var det 11 kilo kokain.

— Det har vært som å være i helvete, sier moren, Mette Øygarden, før hun understreker at i dag er det bare glede.

22-åringen fra Lillesand omfavner en venninne etter frifinnelsen i lagmannsretten.

22-åringen selv brøt ut i gråt da juryformannen leste opp frifinnelsen. Noen timer etter var hun bare smil og latter.

— Jeg har det veldig, veldig bra, ubeskrivelig bra,

Samtidig legger hun ikke skjul på at de fire årene har vært tøffe.

— Det har vært helt forferdelig, sier hun.

Hun og familien hennes har følt at hun har vært forhåndsdømt av medier og myndigheter. Nå er hun endelig frifunnet i det norske rettssystemet.

Lillesand-kvinnen takker for støtten hun har fått i lokalmiljøet, ja, nærmest hele Sørlandet.

— Det har vært en fantastisk støtte, jeg har ikke fått en eneste kommentar.

Hun uttrykte også stor takknemlighet overfor norske misjonærer og frivillige organisasjoner i Bolivia, som støttet henne og de andre norske kvinnene etter pågripelsen i Bolivia.

Til angrep på norsk UD og pressen

Forsvareren hennes, advokat Carl Bore, ble engasjert av familien rett etter pågripelsen og kom på sitt første besøk i fengselet i Bolivia i juni 2008. Han mener norske myndigheter har forhåndsdømt 22-åringen.

Les også

Lillesand-kvinne (22) frifunnet i Bolivia-saken

— Hun er et offer som ble latt i stikken 10.000 kilometer unna Norge, sier Bore.

22-åringen er fortsatt etterlyst internasjonalt av politiet i Bolivia. Det betyr at hun ikke kan reise utenfor Norge uten å risikere pågripelse og utlevering til Bolivia.

— Nå er det på tide at UD rydder opp i dette her, sier Bore, som mener at mange i Norge er blåøyde fordi man tror at en kokainmafia ikke er villig til å plante stoff i bagasjen til uskyldige.

UD: Har ikke forhåndsdømt

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD svarer slik på kritikken:

- Vi stiller oss uforstående til påstanden om at UD skal ha forhåndsdømt denne personen. Vi tar ikke stilling til skyldspørsmål når vi tilbyr konsulær hjelp til nordmenn i utlandet som ønsker dette. I dette konkrete tilfellet har utenrikstjenesten gitt konsulær bistand til vedkommende mens hun befant seg i Bolivia.

Føler seg sviktet

Under rettssaken i lagmannsretten vitnet Madeleine Rodriguez på videolink fra Bolivia og fortalte at alle tre visste at de skulle smugle narkotika.

På spørsmål fra pressen om hva 22-åringen tenker om sine to tidligere venninner, Brendemo Hagen og hun var også kjærester, svarer hun:

- Jeg tenker mye. Jeg føler meg fullstendig sviktet.

Lillesand-kvinnen har helt siden hun ble arrestert i Bolivia i 2008 hevdet sin uskyld, men etter at rettssaken der ble utsatt i desember 2009, rømte hun hjem til Norge. Hun var da løslatt mot kausjon i Bolivia og hadde fått igjen passet sitt.

For å gjøre flukten mulig, byttet hun etternavn og fikk nytt pass av norske myndigheter.

Etter hjemkomsten til Norge, ble hun etterforsket og deretter tiltalt. Hun ble frikjent i tingretten, men påtalemyndigheten anket til lagmannsretten.

Les også

Kokain-vitne hevder at tiltalt kvinne visste om Bolivia-turen

Bolivia i desember 2009: Mette Øygarden trøster datteren etter at rettssaken mot henne og venninnene ble utsatt.