Norsk Madonna-danser med palestinsk flagg i Eurovisjons-finalen avhørt i en og en halv time

Lørdag kveld danset Mona Berntsen med et palestinsk flagg på ryggen i Eurovisjons-finalen. Dagen derpå var det minst nitti minutters langt avhør på vei ut av Israel.

Mona Berntsen var en av flere dansere som deltok i Madonnas show i Eurovisjons-finalen.
  • Solveig Ruud

– Timene etter showet i går har vært intense, men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle føle meg overvåket på den måten jeg er blitt, skriver Berntsen.

Den norske marokkanske danseren med base i Los Angeles forteller at hun måtte ut med hele livshistorien sin i sikkerhetskontrollen.

Deltok i Madonnas show

Som et stunt på tampen av Madonnas opptreden i Eurovisjons-finalen, viste to av hennes dansere frem det israelske og det palestinske flagget. Det palestinske flagget var på ryggen til den norske danseren Mona Berntsen.

I dag forteller hun selv på Instagram at hun har vært gjennom et langt avhørt på vei ut av landet, og hun kobler selv avhøret til det hun gjorde på scenen.

– Måtte fortelle alt

Hun forteller at passet ble nøye gransket, og at hun ble avhørt av sjefen for sikkerhetskontrollen i mer enn én og en halv time.

– Jeg måtte fortelle hele livshistorien min, mine grunner for gjennom livet å ha reist til arabiske land, mine religiøse forbindelser, mine familieforhold, måtte vise frem en detaljert timeplan for oppholdet og forklare nøyaktig hva jeg gjorde og hvor jeg var forrige gang jeg var i Jerusalem for tre år siden. ALT! På vei UT av landet. Alt antagelig fordi jeg bar et flagg som en del av en forestilling og en markering om en pågående konflikt for å fremme fred, enhet og frihet, skriver hun.

Deretter legger hun til at hun ikke kan forestille seg den overvåkingen og undertrykkelsen det palestinske folket daglig står overfor.

Hun legger til at hun har stor respekt for mennesker som sier ifra når de ser urettferdighet, uansett hvilken plattform de bruker for å øke bevisstheten om en sak.

Ikke avklart med EBU

Opptrinnet var ikke avklart med Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som ikke var begeistret for Madonnas stunt. Til VG kunne arrangøren European Broadcasting Union (EBU) forklare at dette ikke var avklart på forhånd og heller ikke en del av øvelsene i forkant av showet.

– Eurovision er et ikke-politisk arrangement, og det har Madonna blitt gjort oppmerksom på, skriver Den europeiske kringkastingsunionen i en e-post til VG.

Tidligere i uken kommenterte Madonna, ifølge NTB, sin kommende opptreden slik:

– Jeg vil aldri slutte å spille musikk for å tilpasse meg noen politisk dagsorden, og jeg vil heller ikke slutte å snakke om brudd på menneskerettighetene, uansett hvor i verden de skjer.

Forventer straffereaksjon mot Island

Det palestinske flagget dukket også opp på scenen i selve konkurransen. Det skjedde under Islands opptreden. Ifølge nyhetsbyrået Reuter skal den israelske vertskringkasteren ha uttalt at den venter en staffereaksjon mot Island fra EBU.

– Islendingene vil tilsynelatende bli straffet av European Broadcasting Union, som egentlig ikke er tolerant overfor dem som bryter med reglene, sier Eldad Koblenz, administrerende direktør for EBUs israelske motpart Kan, Ynet TV.

En talsmann fra EBU avviser å kommentere saken, men opplyser at temaet drøftes.