Norge

Nordmann kan bli dømt til 20 års fengsel for overgrep i Gambia

Norsk politi har ennå ikke fått avhøre mannen - eller fått innsyn i det omfattende beslaget av seksualiserte bilder av barn som ble funnet i mannens hus.

46-åringen fra Telemark ble i desember 2010 pågrepet på soverommet i sitt eget hus i Gambia, sammen med seks smågutter som han er tiltalt for å ha forgrepet seg mot.
  • Svend Ole Kvilesjø

Høsten 2010 lette norsk politi etter den tidligere overgrepsdømte mannen (46) fra Telemark, etter at han ble siktet i en ny overgrepssak i Oslo. Uten fast bostedsadresse klarte han likevel å holde seg unna politiets søkelys, ved å sove i campingvogner og hjemme hos venner.

Men mannen var ikke etterlyst internasjonalt, så da han senhøstes 2010 sjekket inn på et fly til Gambia i Vest-Afrika, ble han ikke stoppet av grensekontrollen.

Bygget hus og tillit i Afrika

I det bitte lille landet Gambia, som er mindre i flateinnhold enn Telemark fylke, hadde nordmannen i årene før tilbragt flere lange vintermåneder, bygget seg eget hus og tillit hos lokalbefolkningen.

Så stor var tilliten at naboene lot sine seks små guttebarn sove sammen med 46-åringen. Det gjorde de også da lokalt politi en desemberkveld i 2010 tok seg inn i mannens bolig, etter en bekymringsmelding fra norsk politi.

På flere datamaskiner og lagringsmedier fant politiet, ifølge aktoratet, bilder og videoer som viste at mannen forgrep seg på det groveste mot de de seks guttene. Den yngste bare tre år, den eldste hadde fyllt ti.

Siden har mannen vært innelåst i varetektsdelen av høysikkerhetsfengselet Mile 2 rett utenfor Gambias hovedstad Banjul, mens rettssaken har blitt avviklet med diverse opphold og utsettelser det siste året.

Venter på dommen

— Hovedforhandlingen er gjennomført. Dommen faller 4. september, sier nordmannens forsvarer, advokat Sheriff Tambadou til Aftenposten.no.

I tillegg til tiltalen for overgrep mot de seks barna, er 46-åringen tiltalt for produksjon av barnepornografi - og for å ha brukt penger og andre midler for å oppnå seksuell kontakt med barn. Han har hele tiden hevdet at han er uskyldig.

Tidlig i rettssaken ble det sagt at straffen kunne bli opp mot 15-20 års fengsel.

— Min norske klient er opptatt av hvilke ankemuligheter som finnes, om han blir dømt. Men jeg har ikke ønsket å snakket om dette, siden vi hevder han må frifinnes, sier Tambadou.

Forsvareren har fått sitt honorar dekket av Fylkesmannen i Oslo- og Akershus, under ordningen med fri rettshjelp, fordi nordmannen hadde svært lav inntekt de siste tre årene før han ble pågrepet i Gambia.

Norges konsul i Gambia, svenske Robert Hardmark, er også blitt informert om at dommen er klar første uke i september.

- Jeg kommer til å informere norsk politi, UD og ambassaden (i Ghanas hovedstad Accra, red.anm.), sier Hardmark til Aftenposten.no mandag kveld.

Ny alvorlig siktelse i Norge

46-åringen har tidligere sonet overgrepsdommer i Norge. Blant annet er han dømt for mer enn 100 overgrep mot sin egen sønn.

Mannens norske forsvarer gjennom en årrekke, advokat Sigurd Klomsæt, har på grunn av flyrestriksjoner etter blodpropp i en lunge ikke hatt mulighet til å besøke sin klient i Gambia i år.

Derfor vet ikke nordmannen at det hjemme i Norge venter en ny og svært alvorlig siktelse mot ham. Ifølge oslopolitiet skal mannen ha forgrepet seg seksuelt gjentatte ganger mot en mindreårig gutt, samt ha kommet med alvorlige trusler mot gutten og hans mor.

Strafferammen i denne saken er fengsel i inntil 21 år.

Nordmannens gambiske forsvarer er kjent med den nye siktelsen, men sier at det er advokat Klomsæts oppgave å informere klienten, siden den saken hører hjemme i Norge.

Flere barn kan ha blitt utsatt for overgrep

Politiet i Oslo har flere ganger sendt offisiell anmodning til gambisk politi via Interpol, om å få komme ned for å avhøre nordmannen – og også for å kopiere bildematerialet som ble funnet i mannens hus.

Blant materialet er det også overgrepsbilder av barn med lys hud, bilder som ikke er tatt i Gambia, ifølge Aftenpostens kilder.

Men norsk politi har ennå ikke fått svar fra gambiske myndigheter om at de kan komme på besøk.

Ingen utleveringsavtale

Det finnes ingen offisiell utleveringsavtale mellom Gambia og Norge.

Om mannen får opplest en fellende dom 4. september, må en eventuell utlevering tas opp på høyt nivå i begge land.

Da Aftenposten møtte den overgrepstiltalte nordmannen utenfor rettslokalet i Bundung i Gambia i februar i år, ønsket han ikke å svare på om han ville be om å bli sendt hjem. Det eneste han var opptatt av, var å be om penger til kausjon mens rettssaken fortsatt pågikk.

- Jeg vil at norske myndigheter skal gi meg 10.000 kroner nå, så er jeg ute av fengselet. Jeg er ennå ikke dømt. Fremtiden kan vi diskutere senere, sa 46-åringen.

Om nordmannen blir dømt, vil han bli overflyttet til hoveddelen av Mile 2-fengselet, der forholdene er tøffe og de innsatte hver dag blir satt til hardt arbeid.

Les også

  1. - Gi meg 10.000 kroner, så er jeg fri

  2. Rettssaken har pågått i over ett år - fortsatt ikke dømt