Norge

Øygard i SMS: «Eg elskar deg og berre deg»

LILLEHAMMER (Aftenposten.no): Aktor leste opp en tekstmelding Øygard sendte da jenta ikke ønsket å være med på middag med statsministeren.

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Etter lunsj torsdag fortsatte Øygard sin forklaring i rettssaken der han er tiltalt for seksuelle overgrep mot jenta, som var bare 13 år da det første overgrepet skal ha skjedd.

Øygard brukte mot slutten av sin frie forklaring mye tid på å fortelle om omstendighetene rundt middagen der Jens Stoltenberg skulle være med.

Jenta fortalte i går at hun ikke ville være med, fordi hun hadde bestemt seg for at nok var nok.

Ifølge Øygard var forklaringen snarere at hun ønsket å overnatte hos kjæresten sin, og at Øygard mente at det burde hun avklare med foreldrene.

«Eg elskar deg og berre deg »

Også aktor konfronterte Øygard med denne episoden. Han leste opp en melding Øygard hadde sendt jenta denne lørdagen i september i fjor.

«Eg har i all fall gjort det du ba meg om, og har varsla arrangøren. Eg elskar deg og berre deg», skrev ordføreren til jenta.

— Det er en del av sjargongen vår. Det kan kanskje høres rart ut, men det er sånt jeg har sagt mange ganger, sier Øygard.

- Jens ikke et tema

Aktor Thorbjørn Klundseter leste også opp en SMS som ble sendt senere samme kveld. Øygard har tidligere sagt at statsministerens tilstedeværelse ikke var et tema mellom dem i forkant av middagen.

« Skal eg helse Jens frå deg, du skulle sitte ved siden av ham i kveld», sto det blant annet i meldingen.

— Jeg hadde snakket med henne i mellomtiden. Da hadde hun avslørt at hun visste at han var med, sa Øygard.

Dette var samme helg jenta første gang fortalte om overgrepene til sin mor. Kort tid etterpå ble Øygard pågrepet.

- Det som viste seg å være siktelsen, var et umenneskelig sjokk, sa Øygard.

Klødde jenta i nakken

Under aktors utspørring innrømmet Øygard å ha klødd henne i nakken under et opphold på Farris bad i Larvik.

— Det skjedde én gang, sa Øygard.

— Jeg reagerte ikke på at vi hadde nær kontakt, men i ettertid ser jeg at jeg gjerne skulle ha gjort det. Ingen som var nær oss, reagerte på dette, det var helt naturlig for oss.

Aktor Klundseter brukte også mye tid på å spørre Øygard om hvorvidt oppholdet på Farris bad var jobb eller fritid, og hvorvidt møter var avtalt på fohånd.

— Det var en kombinasjon av ferie og arbeid. Som ordfører har det ikke vært en uke jeg har hatt ferie, der jeg ikke også har hatt møter. Sånn er det å være ordfører i en distriktskommune, sa Øygard.

Har delt dobbeltseng

Han innrømmet at de har delt hotellrom og dobbeltseng flere ganger. I retten forklarte han at dette startet fordi jenta ikke turte å ligge på eget rom. Han forsvarte dette i retten.

- Jeg vet ikke i etterkant om jeg ville tatt ansvar for henne dersom hun hadde ligget på et annet rom. Hun er 14 år, og en gang har hun hatt eget rom, men da fikk hun ikke egen nøkkel. Det var helt bevisst, sa Øygard.

Han ble konfrontert om hvorfor han ikke kunne dra sengene fra hverandre, som er mulig for eksempel på Hotell Bondeheimen, der de overnattet flere ganger.— Nei, det kan du si. Jeg tenkte ikke på det da, sa Øygard.

- Etter hvert følte jeg og kona oss brukt i usannheter. Det var vanskelig å vite om alt hun sa om familien stemte. Det var også vanskelig for oss å kontrollere, sa Øygard da han fortsatte sin frie forklaring torsdag.

- Svært kontaktsøkende

I hans versjon av historien fremstår jenta som svært kontaktsøkende.

- Hun ønsket å være med på ting og ønsket å ha kontakt, sa Øygard.

Aktor ba ham om å utdype dette.

— Hun ville gjerne være med på alt. Det var vel bare én gang jeg overtalte henne til å være med, i forbindelse med at hun skulle fotograferes av Morten Krogvold. Det var en sjanse ikke alle får, og den avtalen måtte overholdes, sa Øygard.

- Føltes oss bundet

— Jeg tok opp med jenta flere ganger om det ikke var rett, og at hun skulle bruke mer tid sammen med ungdom. Vi følte oss litt bundet av hennes ønsker og behov, sa Øygard.

Han forklarte også at han særlig det siste året lot være å svare på telefon når jenta ringte.

- Da fikk jeg meldinger om at «det var krise». Så viste det seg at situasjonen ikke var i samsvar med dette, men mer et ønske om å ha kontakt, sa Øygard.

- Problemer med å snakke sant

Under aktors utspørring sa Øygard at jenta hadde problemer med å forholde seg til sannheten.

— Det snakket vi om mange ganger, sa Øygard og utdypet:

— Ufarlige eller litt sjarmerende usannheter er én ting, men vi forsøkte å ta dette opp. Vi forsøkte å få overført noen verdinormer.

Stammespråk

Ett av temaene aktor spurte ut Øygard om, var kommunikasjonsformen mellom Øygard og jenta.

— Folk kan bli forundret over at vi har så god dialog. Vi kunne si at vi skulle gifte oss når det var mange rundt oss. Det var sånt tullprat som vi kunne drive med, sa Øygard.

Aktor fortsatte å spørre om det han i sin frie forklaring beskrev som et stammespråk dem imellom.

— Det går på helt vanlige ting. Jeg kunne be henne hente ting i kjøleskapet eller gjøre andre ting som kanskje er mer naturlige i et familieforhold.

— Er dét stammespråk, spurte aktor.

— Eller kall det sjargong. Vi har vært i et så nært forhold som en familie, uten å være det, sa Øygard.

- Blitt voldsomt skeptisk til politiet

Til slutt i sin frie forklaring forklarte han hvorfor han ikke har stilt opp på flere avhør.

- Jeg har hatt endel problemer med å oppfatte politiet som objektive i denne saken, sa Øygard.

Han snakket blant annet om en episode der et lydbånd gikk etter at avhøret var over, mens han snakket med sin forsvarer Mette Yvonne Larsen. Han klaget også over lekkasjer til mediene i saken.

— Jeg er blitt voldsomt skeptisk til politiet som organ i denne saken, sa Øygard.

Les også

  1. Jenta (16): - Rune var ingen farsfigur

  2. Øygard-saken: - Å få de samme spørsmålene mange ganger, blir voldsomt for jenta

  3. Øygard ble truet utenfor rettslokalet

Rune Øygard inntok torsdag vitneboksen for å forsvare seg mot overgrepsanklagene.