30 trær over veiene på Østlandet – mange fjelloverganger stengt

Kraftig vind og nedbør over Sør-Norge veltet rundt 30 trær over veiene i Østfold og Follo. I fjellet førte uværet til flere stengte veier.

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt inntil videre. Her fra Skulevik på vestsiden av vidda, der det søndag morgen var snaut ni minusgrader.

Allerede lørdag varslet Meteorologisk institutt om fare for kraftig vind over Østlandet og Telemark. I løpet av natten fikk Øst politidistrikt varsel om trær som hadde falt over veien en rekke steder. Kraftig regn og vind var årsaken.

– Det er nærmere 30 steder hvor vi har fått varsel. Varslene er stort sendt videre til lokale veimyndigheter som må rydde opp, sier operasjonsleder Karianne Knudsen i Øst politidistrikt til NTB.

Ingen hovedveier er blitt sperret som følge av trefall, bare mindre trafikkerte kommunale veier og noen fylkesveier.

– Et sted, på E18 ved Svartskog, ble det varslet om et tre som sto i fare for å falle over veien, men det ble løst før veien ble blokkert, sier operasjonslederen.

Ingen ulykker skal ha skjedd som følge av de nedblåste trærne.

Mange stengte veier

Bommen var søndag morgen stengt og bilene parkert ved Haugastøl på Rv 7 over Hardangervidda.

Mens det blåste kraftig på Østlandet, var de fleste fjellovergangene i Sør-Norge søndag morgen stengt som følge av forholdene. Flere av veiene var delvis åpne lørdag kveld, men endrede forhold førte til stengning i løpet av natten.

Riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 53 Tyin – Årdal og riksvei 13 over Vikafjellet er alle helt stengt. Fylkesvei 52 over Hemsedalsfjellet er åpen, men bare for kolonnekjøring.

I Midt-Norge melder Statens vegvesen om at fylkesvei 705 mellom Stuggudal og Brekken i Tydal er stengt på grunn av uvær. E6 over Dovrefjell ble stengt sent lørdag kveld og omkjøring ble skiltet til riksvei 3 gjennom Østerdalen, men klokken 6.30 ble veien over fjellet åpnet igjen.

På E 134 over Haukelifjell var det kolonnekjøring søndag morgen, men veien ble helt stengt på formiddagen. Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet har vært stengt siden lørdag kveld på grunn av sterk vind og vanskelige kjøreforhold. Vegvesenet vil vurdere forholdene igjen klokken 16 søndag.

T-baneforsinkelser

I Oslo melder Ruter om forsinkelser på T-banens linje 1 og 2 etter at trær har falt i sporet. Mannskap var i gang med å rydde linjen før klokken 07 søndag morgen.

Jordras

Sent lørdag kveld gikk det også et tre meter høyt jordras over fylkesvei 5406 ved Kallestadsundet i Stamnes i Vaksdal. Ingen personer eller biler skal ha blitt tatt av raset, men veien er fremdeles sperret søndag morgen, opplyser Vest politidistrikt til NTB.

Politiet varslet om raset klokken 23.50 etter selv å ha blitt varslet en snau halv time tidligere. Raset, som var 15–20 meter bredt og tre meter høyt, gikk over fylkesveien og ned mot Kallestadsundet. Politiet i Vest politidistrikt meldte at det er ikke er noen hus i umiddelbar nærhet til raset.

– Raset vil ikke bli ryddet i natt, tidligst i dagslys søndag. Beboere i området Træet er per nå isolert, varslet politiet natt til søndag

50 veggplater blåst av blokk

Sent lørdag kveld blåste 40–50 veggplater på sjøen i Jåttåvågen i Stavanger.

– Klokken 23 kom det melding om plater som har blåst av en blokk på Jåttå. Rundt 40–50 veggplater har blåst på sjøen. De er rundt 2 meter x 0,5 meter og er mørkegrå. Ingen har kommet til skade og brannvesenet følger opp utover natten. HRS er varslet i og med at platene blåste til sjøs, melder politiet til Stavanger Aftenblad.