Norge

Ueland-familien håper på dom i Marokko

Torsdag er det et nytt rettsmøte i Marokko-saken. Ueland-familiens bistandsadvokat sier at familien håper det kommer en dom i saken.

Mor til Maren Ueland, Irene Ueland (t.h.), fikk overrakt en kondolanseprotokoll fra den marokkanske befolkningen av ambassadør Lamia Radi tidligere i år. Foto: Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

 • NTB

Det var ventet at dommen mot dem som er tiltalt for å ha drept Maren Ueland og Louise Vestager Jespersen, ville komme torsdag i forrige uke. I stedet ble det klart at det blir enda en rettsdag torsdag denne uken.

Ueland-familiens norske bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen, har foreløpig ikke fått nye opplysninger om hvorvidt det kan ventes en dom.

– Jeg regner med at det kommer en dom. Det må jo være grenser for hvor lenge dette kan vare, sier Paulsen.

Rettssaken er blitt forsinket flere ganger siden den startet 2. mai.

Påstand om dødsstraff

Maren Ueland fra Bryne og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen ble drept i nærheten av Imlil i Atlasfjellene i desember i fjor. I alt 24 menn står tiltalt i rettssaken etter drapene.

I forrige uke sa en journalist i det marokkanske medienettstedet i Medias24 til Stavanger Aftenblad at de tiltalte torsdag vil få anledning til å si noen avsluttende ord, men at det ikke er garantert at dommen vil komme samme dag.

Påtalemyndigheten i Marokko har lagt ned påstand dødsstraff for de tre hovedtiltalte, selv om landet i praksis ikke har henrettet noen siden 1993.

Dommen mot dem som er tiltalt for drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen, kan komme torsdag. Foto: Foto: Trond Reidar Teigen, NTB scanpix

Tror på anke

Louisa Vesterager Jespersens mor, Helle Jespersen, har sagt at hun ønsker dødsstraff for de tiltalte. Ragnar Falck Paulsen sier på sin side at Ueland-familien ikke har ytret noe slikt ønske.

– De har tillit til det marokkanske rettssystemet og har ikke uttrykt noen mening om dødsstraff. De er opptatt av at de som blir dømt, får en preventiv straff som gjør at noe slikt ikke skal skje igjen, sier han.

Paulsen er likevel klar på at han tror det kan gå mot nye runder i retten i Marokko.

– Familien ønsker at saken blir avgjort på torsdag, men det er ikke sannsynlig slik jeg ser det. Det blir nok en anke.

Uklart om erstatningskrav

Det er fra tidligere kjent at Louisa Vesterager Jespersens familie krever en erstatning på 10 millioner marokkanske dirham, nærmere 9 millioner norske kroner.

Det er foreløpig uklart om Ueland-familien vil kreve erstatning. I slutten av juni siterte Stavanger Aftenblad advokat Paulsen på at familien vil kreve erstatning. Nå er det likevel ikke sikkert hva som vil skje i dette spørsmålet, men familiens nylig engasjerte marokkanske bistandsadvokat, Azeddine Kabbaj, vil være til stede under rettsmøtet torsdag og kan fremme et erstatningskrav dersom familien ber om det.

– Det er ingenting som er avklart rundt erstatning. Foreløpig har de ikke sagt til meg hva de vil gjøre, sier Paulsen.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3c028eb059d5bbb0eb5b2940ae771d13/Innenriks%2C%20SPELT%2C%20mars%20(1)? 1561379647136

Les mer om

 1. Marokko
 2. Terror

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dom i Marokko-rettssaken ventes torsdag

 2. VERDEN

  Marokko-rettssaken nærmer seg slutten

 3. VERDEN

  Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte

 4. VERDEN

  DR: Dødsstraff for de tre hovedtiltalte etter Marokko-drapene

 5. VERDEN

  NRK: Fire menn dømt til døden for drapene i Marokko

 6. VERDEN

  Marokko-rettssaken: Utpekt hovedmann sier han angrer på drapene