Prinsesse Ragnhild bisatt i Slottskapellet

Kongefamilien, øvrig familie og andre gjester var samlet i Slottskapellet for å ta et siste farvel med prinsessen..

Kong Harald og dronning Sonja tok plass på første benk i Slottskapellet.
Klokken 12 ble prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen bisatt fra Slottskapellet.
Flaggene henger på halv stang foran Slottet i Oslo under bisettelsen av prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen fredag.

Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen ble bisatt fra Slottskapellet klokken 12.

— Det var en verdig seremoni, men samtidig vemodig. Jeg vil huske henne som et varmt menneske med en fantastisk replikk og god humor. Det kommer jeg til å savne, sier Oslos ordfører Fabian Stang.

— Vi hadde en lang og fin samtale med nærmeste familie, som beskrev hennes personlighet. Noe av salmevalget relaterte seg til begravelsen til kong Olav og markerte det nære forholdet hun hadde til sin far, sier domsprost Dag Hauge.

Det lille kapellet var beskjedent pyntet, med mange store kranser omkring en flaggdrapert båre. Et stort hjerte var plassert til høyre for båren, mens en krans i det svenske flaggets farger sto på den andre siden.

Kongen, dronningen, kronprinsen, kronprinsessen, prinsesse Astrid fru Ferner og prinsesse Märtha Louise var til stede i bisettelsen. Det samme var Sveriges kronprinsesse Victoria, statsminister Jens Stoltenberg og Oslo-ordfører Fabian Stang. Det var ventet om lag 120 gjester i kapellet.

Ordfører i Oslo Fabian Stang ankommer på sykkel i bisettelsen til prinsesse Ragnhild sin bisettelse i Slottskappelet fredag.

Bisettelsen ble ledet av biskop Ole K. Kvarme og domprost Olav Dag Hauge.

— En vakker og verdig avskjed

- Det er et blad som vendes i den kongelige familien. Og det tegner til å ha vært en vakker og verdig seremoni. Hele familien ned til de aller minste tente lys, sier hoffreporter Kjell Arne Totland til Aftenposten.no på Slottsplassen etter bisettelsen.

Seremonien var ferdig klokken 13. Deretter er kongeparet vertskap for en mottagelse på Slottet.

— I tråd med den hun var, var det en privat seremoni. Hun var en reservert person. Hun blomstret i venners lag, men trivdes ikke i store forsamlinger. Sønnen Haakon nevnte i sin tale i dag hennes store sans for humor, sier Totland, som møtte prinsessen ved flere anledninger.

Stedes til hvile ved Asker kirke

Prinsesse Ragnhild stedes til hvile ved Asker kirke i nærvær kun av den nære familie. Familien ønsker jordfestelsen uten presse til stede.

— I noen dager har prinsesse Ragnhilds båre stått på Slottet, der hun jo ble født i 1930, og der hun i sin tid ble både døpt og konfirmert - før hun får sitt siste hvilested utenfor sin gamle sognekirke i Asker, der hun ble viet til sin Erling, sier Totland.

Regjeringen tilbød begravelse på statens bekostning, men Lorentzen-familien takket nei.

— Jeg synes det er veldig vakkert at prinsesse Ragnhilds siste ønske at deltagerne ved bisettelsen fredag - og alle andre som vil hedre hennes minne - i stedet for blomster sender et bidrag til hennes fond for gatebarn i Brasil. Fondet var hennes hjertebarn i mange år, og hun hadde selv et nært forhold til mange av gatebarna i Rio, sier Totland til Aftenposten.no.

Tilbaketrukket liv

Det var søndag 16. september prinsessen døde i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil, 82 år gammel.

Da prinsessen kom til verden på Slottet 9. juni 1930, var hun den første prinsesse født på norsk jord på 629 år. Hun ble født to dager etter 25-årsjubileet for unionsoppløsningen.

Prinsessen giftet seg med Erling Lorentzen i 1953 og trådte da ut av offentligheten. Paret flyttet til Brasil, og prinsessen foretrakk å leve et tilbaketrukket liv her og trivdes ikke i rampelyset, ifølge Totland.

Prinsessen og Erling Lorentzen fikk tre barn; Haakon, Ingeborg og Ragnhild Alexandra.

Flagger på halv stang

På slottsbalkongen og på Slottsplassen vaier flaggene på halv stang.

I forbindelse med bisettelsen er det bestemt at statlige myndigheter skal flagge på halv stang frem til klokken 16.

Kommunale og fylkeskommunale myndigheter anmodes om å slutte seg til flaggingen.

Båren med prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, ankom Gardermoen sist lørdag. Nesten en uke senere bisettes hun fra Slottskapellet.