Norge

Tre overfall på tre kvarter i Oslo – mann (22) siktet for to voldtektsforsøk

Politiet i Oslo har siktet en 22 år gammel mann fra Groruddalen for to voldtektsforsøk og ett tilfelle av en voldtekt uten samleie.

  • NTB
  • Per Annar Holm

Ett av voldtektsforsøkene skjedde mot en 15 år gammel jente.

– Vi håper å få gjennomført et tilrettelagt avhør av jenta nå i formiddag. I løpet av dagen vil også siktede bli tatt i avhør, sier Ann Kristin Grosberghagen, leder av Seksjon for etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd.

Det var god beskrivelse av gjerningspersonen fra de fornærmede som førte til den raske pågripelsen i saken:

– Så langt politiet er kjent med, er det ingen relasjon mellom gjerningspersonen og de fornærmede i saken. Mannen er tidligere kjent for politiet for lignende forhold, Grosberghaugen.

Tidligere torsdag var mannen siktet for seksuell handling og for to voldtektsforsøk. Senere ble er siktelsen om seksuell handling endret til voldtekt uten samleie, opplyser seksjonsleder Ann Kristin Grosberghaugen for etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd til NTB.

Tre overfalt på 45 minutter

De tre kvinnene er 15, 18 og 22 år gamle og ble overfalt på Økern T-banestasjon, på Linderud og i Veitvetveien.

Minst ett av overfallene er sikret på video etter at politiet i løpet av 45 minutter fikk meldinger om tre overfall mot barn/ unge kvinner på tre ulike steder i Groruddalen Oslo onsdag kveld.

– Siden overfallene har skjedd i et begrenset, geografisk område innenfor relativt kort tid er det naturlig at de sees i sammenheng. Foreløpig er sakene kodet som sedelighet, sier vaktleder Janne Kroglund ved kriminalvakten i Oslo politidistrikt.

Torsdag morgen ved 06.30-tiden ble en mann pågrepet siktet for overfallene.

Mannen er kjørt i arrest, og skulle etter planen avhøres torsdag.

– Pågripelsen skjedde i en leilighet på Veitvet og foregikk uten dramatikk. Den pågrepne stemmer med beskrivelsen, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli ved Oslo politidistrikt.

Ble lagt i bakken

Politiet tror overfallene er seksuelt relatert.

– Beskrivelsene av gjerningspersonen stemmer godt overens og hendelsesforløpene er likt. Overfallene har vært umotivert. De har fått mindre fysiske skader, men er sterkt preget av hendelsen, sier Stokkli.

Politiet har video av det ene overfallet som viser en kvinne som blir lagt i bakken. Stokkli sier overfallet ser brutalt ut.

Tilfeldige ofre

Stokkli sier at kvinnene er avhørt. Hva som nøyaktig har skjedd, er han ikke kjent med. Ingen av kvinnene er blitt frastjålet noe.

– Ut fra det vi har funnet ut har ikke de fornærmede og gjerningspersonen noen relasjoner. Det ser ut til at de fornærmede er tre tilfeldige ofre, sier Stokkli.

Overfallene skjedde i løpet av 45 minutter.

Det første overfallet ble meldt til politiet klokken 23.25, deretter klokken 23.44 i statsråd Mathiesens vei og det siste klokken 00.10 i Veitvetveien.

Politiet vil trolig fremstille 22-åringen for varetektsfensling fredag ettermiddag.

Fikk observasjoner

Signalementet politiet fikk beskrevet førte i morgentimene til at en mann ble pågrepet. Politiet vil ikke si noe om mannen utover at han passer med beskrivelsen som ble gitt.

Les mer om

  1. Politiet
  2. Groruddalen