Norge

Anmeldt for overgrep to måneder før han forlot Norge

45-åringen som er fengslet i Gambia er siktet for overgrep mot en gutt i Norge.

Den 45 år gamle nordmannen er dømt for en rekke overgrep mot barn i Norge. Søndag ble han pågrepet på et rom sammen med seks små gutter på vestkysten av Gambia.
  • Jon Dagsland Holgersen
  • Gambia

Søndag kveld ble en overgrepsdømt nordmann

Les også

Nordmann pågrepet for pedofili i Gambia

med seks smågutter på soverommet. Den yngste er bare tre år gammel, ifølge gambisk TV.

I Norge er mannen tidligere dømt til flere års fengsel for overgrep mot barn. I høst ble han siktet for å ha forgrepet seg på en gutt i barneskolealder i Oslo.

— Kunne gjort mer

Det var i september oslopolitiet mottok en anmeldelse for overgrepet, men politiet klarte ikke å pågripe mannen som i perioder har bodd i en eller flere campingvogner i Oslo-området.

I november - to måneder etter anmeldelsen - forlot han Norge. Nå er han altså i Gambia, der politiet mener han har forgrepet seg på barn på nytt.

— Vi forsøkte å se etter mannen. Vi har søkt på kjente adresser og campingplasser, sier Kari-Janne Lid, politioverbetjent ved sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

- Vi fikk ikke tak i ham, og i ettertid så kunne vi nok ha gjort mer for å få tak i ham - spesielt innledningsvis i etterforskningen, legger Lid til.

Oppsøkte det gambiske miljøet

Offisielt har den pedofilidømte mannen livnært seg på en beskjeden trygd, men ifølge kilder i det gambiske miljøet i Oslo-området har han samtidig kjørt pirattaxi. På denne måten har han skaffet seg relasjoner i miljøet.

Mannen skal samtidig ha vist stor omsorg for alenemødre, og mange skal ha takket ja når 45-åringen tilbød seg å sitte barnevakt gratis, eller ta med seg barna på kino og fritidsaktiviteter.

Kvinnen som i september anmeldte mannen for overgrep mot sønnen, skal ha trodd at gutten hennes var syk.

- Han forandret seg over tid, var ukonsentrert og ble fort oppfarende og sint. Til slutt fortalte han moren sin at mannen – som de begge hadde tillit til – hadde forgrepet seg seksuelt på ham, forteller en nær slektning til Aftenposten.no.

Rømte landet

45-åringen har de siste årene tilbrakt vinteren i Gambia. Politiet fikk opplysninger om at han skulle reise i år også, men visste ikke når.

I november, to måneder etter at politiet fikk vite om overgrepene mot den lille gutten, fikk de vite at han hadde dratt fra Norge til Gambia. Dette er fjerde vinter på rad mannen drar til landet. Også denne gangen har han ha bodd sammen med en lokal familie. Både i familien og lokalmiljøet er det mange mindreårige barn.

45-åringen har returbillett til Norge til våren. Nå sitter han inntil videre i gambisk varetekt.

- Vil politiet begjære mannen utlevert?

— Det vil vi ta stilling til så fort vi vet hva som ligger til grunn i pågripelsen fra Gambia, det er ikke bestemt ennå, sier Lid.

Varslet gambisk politi

Da politiet kom igang med etterforskningen av saken som var anmeldt i Oslo, ble det innledet et samarbeid med Kripos.

— Ut fra de dommene mannen allerede har, var det grunn til å ta høyde for at det var flere fornærmede. Vi har imidlertid ikke fått tips eller informasjon om andre forhold så langt, forklarer Lid, men understreker at frykten for nye overgrep var årsaken til at de varslet gambisk politi om mannen.

- Barn er like mye verdt, uansett hvor de bor, understreker politioverbetjenten.

Mannens advokat Sigurd Klomsæt opplyser at han ikke har vært i kontakt med sin klient etter at han ble arrestert.

— Jeg vil ta kontakt med den norske konsulen i morgen, sier Klomsæt til Aftenposten.no.

Over 100 overgrepssaker

Oslo-politiet har over 100 overgrepssaker liggende som ikke er etterforsket. Flere av sakene har kjent gjerningsperson. Politiet skylder på manglende kapasitet.

Det viser en oversikt VG har fått tilgang til. Tillitsvalgte i Oslo politidistrikt mener situasjonen er så alvorlig at de valgte å gå ut offentlig med saken.

I høst har sedelighetsavsnittet hatt en manko på åtte personer. Nå er fire stillinger fylt opp, men det er lite trolig at de fire siste blir fylt opp.

Etter hva Aftenposten.no erfarer er det en klar sammenheng mellom ressursmangelen og at 45-åringen ikke ble pågrepet før han forlot landet.

Når det gjelder ressurssituasjonen i sedelighetsavsnittet viser Justisdepartementet til politimester Anstein Gjengedal i Oslo. Aftenposten.no har ikke lykkes å komme i kontakt med Gjengedal tirsdag kveld.